Недостигът на финансиране ще се усети навсякъде, включително и в страни като България. Хората ще се настроят по-реалистично в очакванията си и няма да смятат, че растежът ще е безкраен. Но нещата не са толкова лоши. Така княз Кирил Преславски, син на Симеон Сакскобургготски, коментира световната финансова криза за сп. "Мениджър".
Страни като България имат предимството, че могат да видят какво се случва първо с другите държави. След което да се поучат и да не стигат до такива високи нива на кредитиране. България ще бъде засегната от кризата в някаква степен. Но не дотам, че да се появят трудности в живота на хората, смята Княз Кирил. В отговор на въпрос какво трябва да направи държавата, за да омекоти удара, той отговаря: ”Смятам, че за правителството ще е важно да научи някои уроци, най-вече как да удържи кредитите. Сега често обвиняват САЩ за ситуацията. Ако раздаваш ипотечни кредити за 120% от стойността на къщата, някой би трябвало да те спре. В Швейцария, например, законът изисква когато купуваш къща, да вложиш поне 20%. Можеш да вземеш назаем 80%, не повече. Така че, според мен, правителството трябва да вземе някои регулаторни мерки, за да контролира и да избегне хипер кредитирането. Компаниите също трябва да управляват балансите си предпазливо, нещо което винаги се изисква, но невинаги се спазва. Мениджърите трябва да се научат да не вземат толкова много заеми, защото иначе при първото объркване ще излязат от играта и във всяка криза ще бъдат жертви. Хората също трябва да научат урока си – ако живеете с нулеви спестявания и купувате всичко със заеми и ипотеки, когато ситуацията се обърка, може да имате сериозни проблеми. Но в България нещата не са излезли от контрол така, както това се случва в други страни.”
В интервюто Княз Кирил разказва и за мисията на създадения от него в Лондон Сити Клуб, който обединява българите във Великобритания. В отговор на въпрос, синът на Симеон Сакскобургготски обяснява също, че няма никакви бизнес интереси в България. „Едната причина е, че съм много зает с работата си. Другата е, че искам да избегна съмненията за каквото и да било специално отношение. За да бъдат нещата прости и ясни, нямам бизнес начинания в България.”, категоричен е Княз Кирил. /БЛИЦ