С настъпването на пролетта хората се замислят за освежаване на жилището. Често пъти те подхождат спонтанно и резултатът невинаги е добър. Ето защо сп. "Мадам Фигаро" припомня петте грешки, които трябва да се избягват при пребоядисване и промяна на интериора на дома.

В една стая не трябва да има повече от три цвята, защото в противен случай се получава, образно казано, цветна какафония.

Прекаленото заиграване с контрастите също е погрешно, като например виолетово и жълто. Най-добре е съчетаване на цветове, които са от едно и също семейство, например нюансите на зелено или на розово, или на цветове от близки семейства, като например жълти и оранжеви или зелени и сини нюанси.

Ако човек предпочете да заложи само на два цвята в стаята, то те не трябва да са в съотношение 50 на 50, защото това намалява обема на пространството. Единият от цветовете трябва да присъства повече, а другият — по-малко, в съотношение 25 на 75 или 60 на 40.

Никога не се боядисва в цвят, който преди това не е бил тестван върху някаква повърхност. Защото в противен случай може да има неприятна цветова изненада и цвят, който в каталозите е изглеждал перфектен, на стените може да изглежда бутафорен.

И накрая при освежаване на стаята човек не бива да забравя, че освен стените в нея има и много други неща, като мебели, килими, осветителни тела, сувенири и др., които трябва да се връзват с цветовете на стените.

Източник: fakti.bg