Кои храни поскъпнаха най-много през 2020 г.?

 Олиото е с 40 стотинки по-скъпо заради слабата реколта от слънчоглед

Оризът и олиото през 2020 г. поскъпнаха най-много, а лукът и картофите поевтиняха най-много.

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата оризът се търгува за 2,30 лв. за килограм – с 25 стотинки повече. Причината са логистичните проблеми, които епидемията от COVID-19 предизвиква в Малайзия и Индонезия, които са основните производители на ориз, предаде Бургасинфо.

 Олиото е с 40 стотинки по-скъпо заради слабата реколта от слънчоглед.

 За сметка на това реколтата от картофи и лук бе много добра и затова цените на тези стоки са ниски – около 50 стотинки за килограм при картофите и 70 стотинки за килограм лук.

След голямото поскъпване заради Африканската чума по свинете преди година, сега свинското запази цената си, но наблюдавахме парадокс – поскъпна каймата от свинско.
 

 Обяснението на експертите е, че вероятно в каймата вече се влага повече месо.