Кои са полезните свойства на червеното вино

Чували ли сте за т.нар "френски парадокс"? Франция е страната, в която най-малко хора страдат от затлъстяване, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, въпреки че традиционното френско меню е богато на храни (мазни сирена, тежки сосове, обилно количество масло и яйца), които увеличават риска от развитието им.

Експертите са убедени, че част от причината за този парадокс е редовната консумация на червено вино. Ресвератролът, който се съдържа в кехлибарената напитка, е съставката, която защитава организма от множество вреди. От Bright Side ни запознават с някои от полезните ефекти на червеното вино. Разбира се, те са такива само когато консумацията е с мярка.

1. Виното съдържа монозахарида арабиноза, който засилва имунната система.

2. Антиоксидантите в червеното вино предпазват от ракови заболявания.

3. Ресвератролът помага да отслабнем, като нормализира метаболизма.

4. Полифенолите във виното помагат за укрепване на сърдечните клапи и предотврятяват сърдечните заболявания.

5. Виното подобрява притока на кръв към мозъка, намалявайки риска от Алцхаймер.

6. Ресвератролът предотвратява възпалението на ухото, което може да доведе до влошаване на слуха.

7. Ресвератролът заздравява очните капиляри, с което предотвратява развитието на различни проблеми със зрението.




Източник: Expert.bg