Комисията за отнемане на имуществото на лица, придобито от престъпна дейност, започва разследване на имотите на Александър Томов и на други олигарси, съобщи нейният председател Стоян Кушлев по бТВ. Той отказа да посочи повече имена, тъй като законът не му позволява.
Относно имотите на Константин Димитров-Самоковеца, за които вчера комисията излезе с решение да бъдат отнети в полза на държавата, всички доказателства са събрани в чужбина с помощта на европейските служби. В България информационните масиви не съдържат нищо за престъпната дейност на Самоковеца, посочи Кушлев. По думите му в Европа той е имал имидж на голям аферист и е следен от всички специални служби и от Интерпол. Самоковеца е изнесъл на няколко пъти огромни суми пари в брой, които по-късно е внесъл в банки в Германия на негово име и на името на съпругата му Ангелина. Единият път е преминал българската граница с два милиона лева, съобщи още Кушлев. След внасянето на огромните суми в германски банки чуждите служби са започнали разследване и от там комисията “Кушлев” “хваща” сега съпругата му Ангелина. Парите от банките са били прехвърлени в множество негови фирми, след което имотите са препродадени на самите себе си, посочи Кушлев. Точно тези сделки ще се атакуват в съда като недействителни, а не последната продажба на “Феста холдинг”, които са добросъвестни купувачи, обясни още председателят на комисията. По думите му другите нарушения, които ще се разглеждат от съда, са че са изнесени големи суми без да се плати данък за това и че парите се перат в чужбина в различни негови фирми.
Кушлев посочи, че върху него е оказван натиск от депутатки комисията да спре да се занимава с имотите на Самоковеца. /БЛИЦ