Комисията за защита на личните данни препоръча на МВР да унищожи записите, направени при проверките на участниците в протестите пред Народното събрание, които се състояха този месец. "Ако няма престъпление или обществена опасност, МВР би трябвало да унищожи записите," каза днес членът на комисията Красимир Димитров, съобщава "Дневник". Той обаче уточни, че контролният орган не бил разглеждал казуса, защото не е сезиран.
На 15 януари - ден след сблъсъците на демонстрантите и полицията, МВР наложи ограничения за достъпа на желаещите да участват в митингите на площада. На три места бяха организирани пропускателни пунктове, където униформени полицаи проверяваха за лични карти, а "съмнителните" бяха обискирани и снимани с камера. Полицейски камери от няколко места снимаха и площад "Народно събрание".
Няма пречка органите на МВР да проверяват лични документи, за да удостоверяват самоличността на едно или друго лице и това е напълно законосъобразно, каза Димитров. Според него тези действия на МВР са напълно приемливи и от гледна точка на крайната цел при конкретната ситуация - превенцията на агресивни прояви. В случай, че не се е стигнало обаче до такива престъпни прояви, полицията би трябвало да унищожи записите, каза експертът. Членове на комисията съобщиха, че досега при тях никой не се е оплакал официално и от това, че МВР е съставяла списъци с лични данни на протестиращите, каквито слухове има.

По думите на Димитров МВР е трябвало и да уведоми присъстващите на протеста, че ще бъдат снимани, както се изисква по Конституция.
От Комисията обявиха, че не са давали становище по отменената от Върховния административен съд наредба на МВР, която урежда следенето на трафика в интернет. Според членовете й това е проблем, тъй като много често се случва от тях да се иска становище постфактум. Миналата седмица депутатите от комисиите по вътрешна сигурност и по транспорт решиха текстове от отменената наредба да влязат като разпоредби в законите за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс.
От комисията казаха още, че искат да видят как текстовете ще заработят и тогава евентуално ще дадат становището си.
Органът ще провери как се съхраняват, използват и унищожават личните данни във всички системи на МВР. Споразумение за такава проверка е постигнато и с ДАНС.
Комисията е открила нарушения при обработването на данните и в здравноосигурителните фондове. При тях чрез нотариално заведени пълномощни се прехвърляли хора от една здравноосигурителна компания в друга, като самите те не знаели за това. Тази схема била извършвана предимно от посредници. При напускане на една компания, те "взимали" със себе си и привлечените от тях клиенти.
Председателят на комисията Венета Шопова съобщи, че не са установени големи нарушения по жалбите за събиране на лични данни в банковия сектор. Комисията е дала предписания на мобилните оператори да отстранят свои нарушения, а "Глобул" и "Вивател" са глобени с максималната глоба от 100 хил. лв. /БЛИЦ