Комисията за защита на потребителите проверява по Черноморието спазват ли се изискванията на нормативната база, каза председателят на КЗП Дамян Лазаров. Проверките се извършват с административния капацитет на комисията в регионалните дирекции във Варна и Бургас и от мобилни групи, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
"Започнаха внезапни проверки по плажната ивица на Южното Черноморие за категоризиране на плажовете и респективно за съответствие на тази категория. Това предстои на Северното Черноморие, но кога ще бъдат тези проверки, ще решим допълнително. Като миналата година ще има проверка за безопасност на услугите. Продължава кампанията, свързана с безопасност на предлаганите промишлени стоки по Черноморието", обясни Лазаров. През лятото търговските обекти, предлагащи дрехи и обувки се увеличават неколкократно. КЗП и Патентно ведомство следят за съответствия на марката. Работи се и по сигнали на потребители във връзка с ползваните от тях туристически услуги.
Има наказани търговци за разлики в цените към българи и чужденци. Според Лазаров от комисията наблюдават този процес, за да не бъде той невралгичен. "Нека да се знае, че нарушителите ще бъдат посочени в публичното пространство, за да се знаят и да не се пречи на отрасъла", заяви той. Проблем с двойната цена е имало през 2006 година, през 2007 г. той е започнал да затихва. "Тази година вече желаем, ако има такива случаи, те да бъдат само опит, не трайна тенденция и закономерност. В момента работим по тази кампания преди всички превантивно - проверяваме изискванията, свързани с нормативната база и напомняме на хотелиерите и ресторантьорите, че това не трябва да се случва", каза председателят на КЗП. Засега има констатирани единични такива случаи. Съставени са актове и са наказани търговците-нарушители. /БЛИЦ