„Корумпиран съдия е като д-р Менгеле - човек, който убива“, каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев пред БНТ. По думите му той оставал все по-самотен в искането да бъдат отстранявани корумпирани съдии.
Шефът на ВАС призова и най-малките съмнения за корумпираност да бъдат изказани публично. Той самият не се колебаел да прави това.
За съдийските протести поколо избора на генерал Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд, Пенчев каза, че е хубаво обществото да се вълнува, но в неговата практика нямало случай, в който наистина обективно да се прецени кой е най-добрият. Жалби са подадени и заради избора на председатели на апелативните съдилища в Бургас и Варна, посочи той, но призна, че има притеснения дали наистина най-добрите ще оглавят съдилищата.
За бързата отмяна регистрацията на СДС на Пламен Юруков председателят на ВАС изрази мнение, че в такива случаи законът трябва да се прилага максимално бързо. Но трябва да се внимава по думите му съдът да не се превърне в "трети тур" на изборите. /БЛИЦ