Конституционният съд е обявил за противоконституционен 8-процентния изборен праг за коалиции, който беше въведен от парламента. Съдиите са гласували със сериозно мнозинство против поправката в закона, като така на практика оставала 4% бариера, съобщи депутатът от НДСВ Огнян Герджиков.
В същото време, според Герджиков, съдиите са се разделили по равно - 6 на 6, по въпроса за избора на 31 мажоритарни депутати, като по този начин поправката оставала в сила.
Георги Близнашки от левицата също потвърди пред журналисти това решение на Конституционния съд. 


От Конституционния съд съобщиха, че заседанието на съда продължава и в момента. 

Новината коментира и лидерът на СДС Мартин Димитров.
"В самото начало предупредихме, че тази нечестна игра няма да стане. И да беше останала тази осемпроцентна бариера, не беше проблем за нас. Правилата в последния момент не трябва и не следва да се променят. Това беше тежък прецедент.
Същото се отнася и за мажоритарните кандидати. Съжаляваме, че те не са отпаднали. Хубаво беше да отпаднат, тъй като в последния момент не се правят такива големи промени, които оказват огромно влияние върху изборния процес. Това е част от плана на БСП и ДПС за служебна победа, за нечестна игра", заяви Димитров. /БЛИЦ