Няма нищо, което да е смутило работата на комисията относно разкриването на досиетата за принадлежност към ДС на журналистите от БНТ, въпросът е технологичен, но се ангажирам до края на другата седмица Комисията по досиетата да излезе с решение. Това каза пред БЛИЦ шефът на комисията Евтим Костадинов по повод на коментари от страна на медийния експерт Георги Лозанов и Димитър Дъбов от БСП.
На въпрос свързва ли се отлагането на отварянето на досиетата с предстоящия конгрес на БСП или пък с необходимо време за заличаване на сътрудници, Костадинов каза: "Абсолютно не се свързва с БСП, както и да бъдат заличени сътрудници на ДС. Това което беше по-тежката работа президентската администрация, Народното събрание, Министерски съвет, ние я свършихме, сега да не казвам голяма дума стараем се да бъдем максимално точни и близки до истината и го правим. Надявам се, че журналистите ще проявят търпение още няколко дена и ще получат тази информация. Желание на комисията е и медиите този път да се анализират и разтълкуват решенията на комисията". 
Според Костадинов е било необходимо повече технологично време. Кой определи точно, че този четвъртък трябва да излезем с решението за БНТ. Предстои да се разгледа това от комисията и това ще стане до края на другата седмица. Просто беше необходимо технологично време, каза Костадинов. Според него от никъде няма натиск върху него или върху комисията. По закон официалното говорене е на председателя, а аз не съм правил никъде изявления, че в четвъртък ще излезем с решение. Ако някой от членовете си е позволил, то аз не съм длъжен да го опровергавам или да го доказвам, но все пак има колективно решение, каза Костадинов. Той не отрече, че  вчера е  имало заседание на комисията, като имало много точки в дневния  ред.
БЛИЦ припомня, че по-рано медийният експерт доц. Георги Лозанов коментира по бТВ, че агентите на ДС в БНТ не са с отминала власт. Толкова неща все още са в техните ръце, че явно са оказали натиск на Комисията по досиетата. Той свърза отлагането на оповестяването им и с предстоящия конгрес на БСП, който ще се проведе утре и вдругиден. Това беше отречено пък главният секретар на партията Димитър Дъбов, който заяви: Няма връзка между отлагането на оповестяването на агентите на бившата Държавна сигурност от БНТ заради конгреса на БСП. Той призова още днес комисията по досиетата  да каже каква е причината за отлагането. /Калина Петрова, БЛИЦ