Българският ядрен физик Георги Котев публикува нови доказателства и документи за злоупотребите с ядрено гориво в АЕЦ Козлодуй в своя блог на сайта eurochicago.com.
Наред с това той съобщава за опита на българските официални институции да заблудят западен журналист, който се опитва да разследва случая с подмяната на ядреното гориво.
В своето съобщение, Котев пише, че вече е получил отговор от европейския комисар по енергетиката Андерс Пиебалгс, който го уверява, че неговият сигнал ще бъде много внимателно проверен, защото "ядрената безопасност се възприема много сериозно от Европейската комисия".

Българският физик напусна централата в Козлодуй, след като заподозря, че се извършва подмяна на ядрено гориво от нейното ръководство заедно с руската фирма доставчик, от което и двете страни извличат печалби от стотици милиони евро.
Изнесените от Котев данни бяха отричани от ръководството на АЕЦ Козлодуй, което за разлика от него не е предоставило до момента никакви доказателства.
В своето ново послание Котев отбелязва, че повече от четири седмици Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ Козлодуй разполагат с най-важното и съществено доказателство, в подкрепа на твърдението, че характеристиките на горивото не съответстват на характеристиките на реално доставеното гориво.
Инспекторатът към министерството не енергетиката също мълчи и може би продължава изучаването на търговският договор между АЕЦ Козлодуй и руската фирма ТВЕЛ , като се опитват, като алхимиците в средните векове, да превърнат камъка в злато, пише Котев.
Мълчат и българските медии, които би следвало да задават този въпрос към съответните отговорни господа, в интерес на сигурността и спокойствието на българските, а и не само на тях, граждани.
Следва да им задават въпроса за подмененото гориво по няколко пъти на ден, докато отговорят или пък освободят заеманите от тях удобни длъжности (с огромни заплати, луксозни коли, безплатен бензин и GSM, и маса други екстри), за несправяне със служебните им задължения. Мълчат и всички останали български институции, отбелязва физикът. /БЛИЦ