Петричкият бос Костадин Хаджииванов не е отрекъл да е замесен в контрабандата на цигари към Западна Европа, но не е и признал. Това е казал пред "24 часа" говорителят на прокуратурата в Аугсбург Матиас Николай.
"Има три възможности за Костадин Хаджииванов - да сътрудничи и да се признае за виновен, да отрече всичко или да мълчи. Той мълчи", обяснил Николай.
Въпреки това обвинението срещу него вече е готово и е дадено на съда за одобрение. Предстои съдиите в Аугсбург да се запознаят с него и да решат дали могат да го допуснат за разглеждане, след което да насрочат дата на процеса. Тъй като преди Коледа графикът е натоварен, възможно е той да не започне тази година.
Прокуратурата ще иска 5 г. лишаване от свобода и Коце Маца да плати щетите, нанесени на германската хазна от нелегалния внос на 4,5 млн. цигари - престъплението, заради което го арестуваха с европейска заповед на 5 септември в Солун.
Колкото по-голяма глоба плати, толкова по-малко ще лежи. Ако сътрудничи на властите, това също ще бъде зачетено, а отделно ще бъдат приспаднати дните, които е прекарал в предварителния арест в Гърция и Германия. /БЛИЦ