"Белене" е далеч, спасението е във въглищата, казва в интервю за “Стандарт” енергийният бос Христо Ковачки. И още: Много съм рязък за министър.
Ковачки е роден през 1962 г. в Самоков. Завършил е физика в Санкт Петербург. Собственик е на енергийни фирми, два ТЕЦ-а, мини, пет топлофикации, фабрика “Брикел” и “Атоменергоремонт”. Ковачки е и вдъхновител и неформален шеф на партия ЛИДЕР, която ще се яви на вот 2009 г. в съюз с ВМРО и ЗНС.

- Г-н Ковачки, какво старите партии и управляващата коалиция не разбраха за бизнеса?
- Първият голям недостатък на всички стари партии до момента е, че в политиката участват политици, а не експерти. Аз искам да се обърна към премиера Сергей Станишев и да го помоля да обърне много сериозно внимание на енергийната политика на България. Смятам, че енергийната политика на това правителство е неадекватна и стратегически трябва да бъде променена. Трябва да се акцентира върху използването на енергийните ресурси на България и това да е основа за нашата енергийна система. Ще дам един пример. "Булгаргаз" иска повишаване на цената с 36% от 1 октомври. Преди три месеца се повиши с 10%. 50% за три месеца увеличаване на цена на енергиен източник означава, че никой в "Булгаргаз", никой в този енергиен сектор изобщо не се замисля за развитието на нашата икономика
Газът сигурно съставлява 70-80% от разходите. По какъв начин този продукт ще можеш да го продаваш, след като преди три месеца цената ти е била 50% по-ниска?
- Ако вие бяхте премиер, при положение че имате увеличаващи се цени на "Газпром", какво решение бихте взели?
- Трябва да се променят така взаимоотношенията с "Газпром", че да има възможност за постепенно повишаване на цените и пазарът да може да го поеме. Ще ви дам конкретен пример с топлофикациите. За миналата година всички дружества са на загуба, в най-добрия случай са около нулата. 150 милиона лева е печалбата на "Булгаргаз". Това означава, че правителството води политика за поощряване на газоразпределението, газоподаването и т.н. А цяла Европа през последните години се мъчи да избяга от газа. 5 пъти повече за последните три години в Европа са изградените топлопреносни мрежи, отколкото газопреносни мрежи.
- Какво от проблема "Топлофикация" може да се отрази върху енергийната ни система?
- Този проблем става много страшен. Ако от 1 октомври се приеме 36% увеличаване на цените, това означава, че 20% ще бъдат планираните загуби на "Топлофикация". Топлофикациите или трябва да фалират, или трябва да спрат. Ако спрат, това означава 3000 мегавата да намерим отнякъде допълнителна енергия. Защото хората ще преминат на отопление с ток
Това означава, че масово ще почнат да гърмят електрозахранващите мрежи в цяла България. Енергийната система просто няма да работи.
- Един от приоритетите на правителството е, че иска да превърне България в енергиен център на Балканите. Вие виждате ли го това да се случи?
- С тази стратегия много трудно. АЕЦ "Белене" е необходим на България, защото ни трябват нови енергийни мощности - всяка година потреблението се увеличава с 300 мегавата. Аз най-отговорно казвам, че електроенергията на АЕЦ "Белене" няма да бъде евтина. В Босна, в Сърбия, в Косово ще бъдат изграждани нови въглищни централи на местни въглища. Лично ние искаме да изградим 900 мегавата централа в Сърбия, която ще работи на местни въглища, които се намират на 1 километър от централата. Във всички съседни държави все по-сериозно внимание почва да се обръща на енергетиката. Пазарът на електроенергия ще бъде много конкурентен. Второ, България е единствената страна, която има 4-годишен гратисен период за привеждане на въглищните централи в съответствие с изискванията на Евросъюза. Това ще увеличи между 60 и 100% цената на електроенергията. Чехия и Полша нямат такива ограничения. В Румъния гратисният период е между 6 и 8 години. Това означава, че ние в един такъв по-дългосрочен период ще трябва много сериозно да повишаваме цената на електроенергията, което прави неконкурентоспособна цялата ни икономика.
- Как преценявате идеята за повторно отваряне на III и IV блок на "Козлодуй"?
- За III и IV блок трябва да се лобира, за да се пуснат отново. Освен това трябва да се лобира за удължаване на сроковете за експлоатация на всички въглищни централи и изграждане на сероочистващи съоръжения. Трето, трябва да се изграждат въглищни централи. През последните 20 години отрасълът е бил пренебрегван от всички правителства. Това, което се рапортуваше, е, че се затварят мини и за мен това е обидно.
- Вие имате ли план да се включите в "Белене" с фирмата ви "Атоменергоремонт"?
- "Атоменергоремонт" е единственото дружество в България, което е изграждало атомни централи. Така че логично е то да участва в изграждането на АЕЦ "Белене".
- Вие наскоро купихте ТЕЦ "Бобов дол", искате там да строите още два блока. Притежавате мини, фабрика за брикети. В същото време сте и атомен физик. Според вас на какво принадлежи бъдещето - на атома или на въглищата?
- Далечното бъдеще е на атомните централи, които са на типа на термоядрено разделяне на ядрото. Това, което трябва да се прави в обозримо бъдеще, е изграждане на ядрени централи, защото
няма как да развиваш сериозна енергетика без АЕЦ.Второ, максимално използване на собствените енергийни ресурси.
- Т.е. въглищата в по-краткосрочен аспект?
- В момента в световен мащаб има тенденция за преоценяване на течните горива, въглищата и т.н. Все още няма достатъчно много изградени атомни мощности и цената на ядреното гориво все още не е достатъчно оценена от пазара. Поради това с по-бързи темпове се повишава цената на въглища, на нефт, на газ и т.н. В цял свят планират строеж на атомни централи. Това означава, че цената на ядреното гориво ще се повиши. Освен това има втори въпрос - съхранението на отработеното гориво. В момента ние плащаме едни цени, при всички случаи те ще се вдигат. В същото време в момента цената на въглищата на мини "Марица-изток" сигурно е два пъти по-евтина от цената на въглищата на световния пазар.
- Вие сте сред бизнесмените с най-големи инвестиции в Сърбия. Планирате ли да ги разширявате?
- Сърбия ще стане асоцииран член на Европа и най-вероятно след това и член на Европейския съюз. Така че тя ще е много интересна. Нейната икономика е свързана с бивша Югославия - т.е. пазарите са много по-големи, отколкото у нас. Тяхната икономика е създадена да бъде по-конкурентна и затова е една много добра основа, върху която може да се стъпи.
- Заявихте, че няма да се кандидатирате за депутат с листата на ЛИДЕР. А имате амбиции към министерско кресло?
- Не. Аз съм прекалено рязък, а трябва човек да е по-компромисен в едно такова учреждение като министерство. Защото зависи постоянно от икономически и политически фактори.
- Финансирате ли ЛИДЕР?
- Финансираме го със скромни суми. Мисля, че за последните избори може би с 10 или 20 000 лева. От над 180 юридически лица, които са финансирали ЛИДЕР, някъде към 300-400 000 лева мисля, че са, ние сме дали сигурно около двадесетина хиляди.
- ГЕРБ ще спечели ли убедително на изборите?
- ГЕРБ няма да спечели мнозинство.
- Все пак търсите ли сътрудничество с ГЕРБ и до каква степен?
- Логиката на партия ЛИДЕР и на коалиция "Напред", която ние планираме да създадем заедно с ВМРО и ЗНС, е да бъдем позиционирани в център-дясно и по-естествено е да се търсят контакти с ГЕРБ и десните партии.
- Мнозина наричат ЛИДЕР продукт на ДПС, вярно ли е?
- Няма как да бъде продукт на ДПС, след като правим коалиция с ВМРО. Ясна е позицията на ВМРО по отношение на ДПС, а пък ние сме коректни партньори на ВМРО и имаме много добър успех на всички местни избори. Оказа се, че на местните избори в коалиция с ВМРО и със ЗНС имаме не по-малко от 10%. И в Казанлък, и в Сандански, също така съм сигурен, че и в Петрич добре ще се представим. Ние показахме, че гоним 10%.
- Опонентите ви твърдят, че ЛИДЕР е създадена с благословията на президента. Какви са всъщност отношенията ви?
-
Моето лично отношение към държавния глава е уважение за това, което прави за развитието на държавата, и това, че е първият държавен глава от ново поколение, който е втори мандат президент.
- Какво ви отне политиката?
- Отне ми време, емоции, но ми даде нови морални ценности, които смятам, че трябва да се защитават.
Даниела Казанджиева