Крадци оставили без сливи за ракия монасите от троянския манастир "Успение Богородично" тази есен. Вековната обител край река Черни Осъм е със славата на първокласен производител на сливовица. За нея се знае, че вари елексира си по рецепта от 19 век.
Жълтата течност отлежава с 12 билки в изби, сред темелите на които преди 5-6 лета руският проф.Александър Дубров откри целебно биополе. За чудодейния дестилат, който през 20 в. получи европейско признание на изложението в Анверс, Белгия, съпругата на президента Желев, Мария, засне документален филм. Това призна днес игуменът на Троянския манастир Деволски епископ Теодосий.
Според него кърските апаши ошмулили до последния плод масив от 50 дка с млади сливови дръвчета. "Истината е, че тази година и реколтата бе слаба. Сушата умори сливите ни", обясни отговорният черноризец.
Той обаче опроверга плъзналия слух в региона, че манастирските ракиени казани ще останат сухи тази година. "Моят предшественик Мелнишки епископ Генадий  /Б.а. - 53-годишният дядо Генадий се спомина на 26 май т.г./ остави достачно бъчви със сливов материал от миналата есен. Добре е да се чуе впрочем, че в Троянския манастир ракия не се вари от прясно набрани сливи. Технологията ни обаче е тайна и за нея не мога да говоря повече. За конкурентите и гостите ни е достатъчно да знаят, че и тази година обителта ни не ще остане без своята митична сливовица", добави игуменът.
На картата на манастирите с легендарна сливовица е и Гложенската обител "Св.Георги Победоносец". Наш екип обаче не успя да открие по телефона жив човек там вчера, за да научи с колко и с каква сливовица монасите му ще презимуват тази година. В момента манастирът е без игумен, бившият му глава йеромонах Панкратий е въдворен в Правешкия манастир, след като тетевенската прокуратура го обвини за два палежа в обителта това лято.
Пак днес обаче игуменът на Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон" отец Йоан призна, че от родните калугерски братства само черноризците на Гложенската обител били достойни конкуренти на троянските си "колеги" в производството на сливовица. Те се придържали към отколешната практика, въведена от дядо Панкратий, да бутилират с 33 билки, колкото са годините на Христа, двойно препечана сливовицата. Преди това сливовият сок се оставял да ферментира в бъчви от специално подбрано дъбово дърво, отсечено на слънчеви поляни и киснато в уникална билкова отвара. Преди да се разлее в бутилките, готовата ракия се осващавала с чудотворната икона на Св. Георги, която се пазела в манастира, застроен през 1235 г.
"Най-вероятно догодина ще започнем и ние да варим сливовица. За целта ще монтираме до 250-литрова ракиена казанка. Имам с какво да изненадаме братята монаси от Троянския и Гложенския манастири в производството на ракия", допълни отец Йоан. /Гергана Димитрова, БЛИЦ