Правителството не би издържало вота на недоверие, като гледам ситуацията в Народното събрание, и ще отидем на избори. Това е моето лично мнение и ако нещо се промени, ще бъда много изненадан.

Това каза днес на извънреден брифинг в Плевен Радостин Василев, министър на младежта и спорта в оставка и бивш областен координатор на партия "Има такъв народ" (ИТН) за област Плевен. По думите му мъчение ще бъде правителството да управлява при тази ситуация в парламента. 

"Мисля, че "Продължаваме промяната" трябва да ходят на избори, защото в момента обществото в голямата си част вижда истинските лица на участниците в парламентарната игра", каза още министърът в оставка. Според него "Продължаваме промяната" ще загуби, ако продължи да управлява "в един аморфен парламент с плаващи мнозинства". "Продължаваме промяната" получиха такъв тласък от предателството на ИТН, че в момента би трябвало да искат избори", смята Василев. 

"В Плевен ИТН вече няма структура и офис, няма и ръководство", каза още Радостин Василев. 

Той коментира създалата се вчера ситуация с двете декларации от вече бивши и настоящи представители на ИТН в областта като благодари на структурите, които са застанали зад него.

"Истината е, че ИТН имаше офиси в четири общини – Плевен, Левски, Червен бряг и Пордим. В три от тях – Плевен, Левски и Пордим, партията вече няма офиси", обясни Василев. 

"Кой кого подкрепя ще се види на избори", каза още той, но не се ангажира дали и как хората, напуснали ИТН, ще участват в евентуален предсрочен парламентарен вот. "Със сигурност знам едно - хората, които застанаха зад ИТН, не могат да приемат това, което се случва в момента", добави министърът в оставка.

Припомняме, вчера до медиите бе изпратена декларация от структурите на ИТН в Плевен, Пордим, Левски, Кнежа и Долни Дъбник, чрез която те заявяват, че напускат партията и подкрепят министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев и независимия вече депутат от 15-и МИР - Плевен Деян Петков. В друга декларация, изпратена няколко часа по-късно и подписана от общинските координатори на Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Искър, Кнежа и Червен бряг, се посочва, че те застават твърдо зад ръководството на политическата партия ИТН.

Бившият вече общински координатор на ИТН в Плевен и независим депутат Деян Петков бе категоричен, че не е бил обект на натиск от никого – нито от ръководството на партията, нито от министър-председателя Кирил Петков. 

"Взел съм решението си сам, по свое убеждение", заяви той.

Общинските координатори на Левски, Кнежа и Пордим - Георги Борисов, Симеон Илиевски, Цветомир Петров, казаха че напускането на ИТН за тях е моралното решение.

На въпрос дали е морално напусналите групата на ИТН в парламента депутати да останат като независими Радостин Василев обясни, че според него по-моралният избор е те да не си тръгват, а "да работят против продажбата и предаването на идеите на ИТН, което прави в момента ръководството и под натиска на такова ръководство останалата част от групата", предаде БТА.