След 1-2 години холдингът „Български държавни железници“ ще бъде закрит. Това прогнозира Георги Свиленски, депутат от БСП „Лява България“ и член на транспортната комисия в Народното събрание. По думите му, цитирани от Фокус, неадекватното управление на дружеството е причината БСП да поиска оставката на БДЖ.
„Няколко пъти опити за спиране на влакове, спомняме си миналата година имаше опит за спиране на 140 влака, а само в рамките на миналата седмица бяха спрени 70 влака. Влакове, които са от типа местни, регионални влакове, тоест такива, които изпълняват социални функции, за които БДЖ получава субсидия от държавата по така наречения договор между държавата и БДЖ, който е сключен за изплащане на държавната субсидия. Тоест БДЖ получава субсидия за изпълняване на тези социални функции, а в същото време закрива именно тези влакове, за които получава субсидия, което е абсолютно недопустимо“, коментира депутатът от БСП „Лява България“.

Георги Свиленски допълни, че печалбата, която регистрира БДЖ е от несвършена работа. По думите му дружеството е в технически фалит. „Няма перспектива за работещите в жп сектора”, каза още Георги Свиленски.