В разгара на ловния сезон авджиите от гоцеделчевското село Лъжница „скриха шапката“ на колегите си в Пиринско с 240-килограмов глиган. С този мечтан улов те счупиха рекорда на неврокопските ловци, които имаха до момента в актива си 208-килограмов екземпляр, съобщава Struma.bg.
В дружинката има 36 опитни стрелци, които признават, че не са гладни за дивеч, защото от началото на тазгодишните гонки са повалили още 4 глигана в местността Варницата, на 15 километра от Гоце Делчев. Срещали са и сърни, но тях не ги убиват, защото било грях към природата.

Председателят на дружинката Ибрахим Кисъов признава, че преследва дивото предимно за тръпката. Ето какво споделя той: „Аз си падам маратонец в лова, обичам да има и елемент на надпревара с другите групи, защото така емоцията е много по-силна. Това е активен спорт, който губи част от чара си, ако не вкараш малко състезателен момент. Не знам дали колегите ще си признаят, че ние, ловците, сме доста любопитни кой какво е отстрелял и винаги догонваме най-добрите постижения. Но преди всичко добрата слука е въпрос на нюх и голяма доза късмет“, категоричен е той.
 

Кисъов сякаш предусещал щастливите събития и в съботната сутрин се събудил с нагласата, че нещо вълнуващо ще се случи в този ден. Шестото му чувство не го подвело, докато многобройната дружинка обхождала горите в подножието на Пирин, нещо голямо се спотайвало в шубраците. Добре обучените гончета бързо надушили следите му и го подгонили да излезе на открито. Когато 240-килограмовото животно се показало пред погледите на онемелите ловджии, не им оставало много време да обмислят тактики и стратегии. Осъзнавайки опасността, която ги грози, те си дали сигнал и се събрали във формата на обръч, така блокирали всеки възможен изход и впримчили горския звяр в смъртоносен капан, за да не може да се измъкне. В това време кучетата бързо го изтласкали към Сюлейман Зърбашев, който чакал на пусия.
 

Ето какво споделя развълнуваният баш майстор за усещането да срещнеш огромен разярен глиган насред голата гора: „Когато видях това чудо на природата да тича срещу мен, доста се стреснах в първия момент, винаги има един миг на „срязване“, който трае около 2-3 секунди, докато възприемеш гледката, после тялото ти изтръпва и мускулите ти се стягат. Тогава адреналинът скача максимално и те удря импулсът да стреляш. Може би това също е инстинкт за самосъхранение, точно тук идва най-голямото удоволствие, когато ти и животното сте един срещу друг в битка за живот и знаеш, че ще оцелее по-бързият. Затова не исках да си пропилявам шансовете, прицелих се и изстрелях два 12-калиброви куршума, с които го улучих първо в гръдния кош, а после в главата. Повалих го с късметлийската ми гладкоцевна пушка „ИЖ Спортинг”, която ми е вярно другарче от дълги години и ми служи без засечка. За да убиеш толкова голямо животно, трябва да ти стиска, защото преди да го повалиш окончателно на земята, ти си жертвата. Знам много за природата на дивите прасета, усетят ли се в опасност, директно се спускат срещу теб и няма да имаш нито времето, нито бързината да им избягаш, те са много първични. Затова ние действаме екипно, като глутница вълци, даваме си сигнали и си помагаме взаимно, за да имаме успех. Много съм щастлив, че имах шанса да отстрелям 240-килограмов глиган, чувствам се най-големият късметлия, но още повече се радвам, че и ние най-после попаднахме „под прицела“ на вестник „Струма“ с уникалното попадение“ - шеговито подхвърля Зърбашев.
 

Рядката находка ще донесе славни мигове за репутацията на ловните рекордъори от Лъжница, както и четвърт тон вкусно диво месо, а 25-сантиметровите глиги остават като доказателство за преживените бурни емоции в събота.