Агенция Митници вероятно ще бъде с нов директор от март тази година. Според информирани източници Христо Кулишев е подал молба за пенсиониране още преди Нова година, а дали тя ще бъде уважена зависи от финансовия министър Пламен Орешарски. Възможно е митничар № 1 и да изкара и до края на мандата на това правителство.
Според пресаташето на митниците Вяра Генова Кулишев е на договор, както всички останали държавни служители, а самата тя няма представа дали шефът й е подал молба за пенсиониране.
БЛИЦ научи от два независими източника, че до две седмици и в "Митниците" ще гръмне "бомба", както това стана в НАП. Може би не случайно вчера са били сменени директора на Митница-Калотина Борислав Борисов  и началника на пункт Калотина Лъчезар Топовичаров, които остават в системата и се връщат на предишните позиции, които са заемали. Новият директор на Митница -Калотина е Ивайло Зарев, а на пункта Методи Николов.  Борисов и Топовичаров, които са си кадри на Калотина, не били сгафили, а помолили поради лични причини да бъдат преместени. Те така или иначе не били титуляри на тези постове. Смяната се наложила, когато Свиленградската митница се сдоби с нов шеф чак от София, защото там не се намериха достатъчно кадърни хора. Тогава шефът на Митница-Калотина Филип Александров бе предислоциран на Митница - Свиленград, за да изпълни всички поръчки на ръководството отгоре.  В системата на Митниците коментират, че никой не се отказва, обаче доброволно от шефски места като тези на Калотина.
БЛИЦ припомня, че Христо Кулишев бе шеф на Митниците и по времето на Любен Беров и Жан Виденов  от 1992 до 1997 г. Той е 68 годишен и е с над 30-годишен професионален опит в митническата администрация, няколко пъти е напускал системата и се е връщал.  Кулишев седна за пореден път на директорския стол след като от там бе катурнат Асен Асенов. / Калина Петрова, БЛИЦ