200 хил. лв. са средствата, които очакват археолозите, проучващи Трапезица за разкопките на хълма през следващата година, съобщи кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново, като цитира ръководителя на разкопките археолога Константин Тотев.
Толкова са били средствата за проучвания на Трапезица и през миналата година, докато тази година размерът им е по-малък - 140 000 лв. Усилията на групата, начело на която е Константин Тотев, са съсредоточени към завършване на проучванията на голямото военно укрепление, което се извисява над северната главна порта на крепостта Трапезица. Археолозите са успели да го разкопаят още в края на миналия сезон. Проучени са и няколко големи помещения. "Сега копаем четвъртото и петото помещение, след като с помощта на алпинисти успяхме да стъпим на скалния венец и да направим площадки в тези помещения", каза Константин Тотев. Той посочи, че са открили интересен вход в четвъртото помещение. Археологът обясни, че от четвърто и пето помещение се спуска монументален зид точно към храма на победата – църквата "Св. Димитър", където е обявено въстанието на Асеневци. Доскоро се е смятало, че това съоръжение е свързано с напречната отбранителна система през 14 век, с която са снабдени двата хълма - Трапезица и Царевец, но се оказва, че съоръжението е свързано с водоснабдяването на крепостта Трапезица, което е сериозен проблем при изясняване фортификацията на столичния град Търнов.
От другата страна на източната крепостна стена археолозите са открили няколко интересни монети от по-късния период, свързани с Иван Александър и Иван Шишман.
"Разчитаме до 15 дни да излезем от този голям военен ансамбъл, който отделно се свързва с няколко големи монументални сгради в един обобщен ансамбъл, който най-вероятно е административен или дворцов", каза Константин Тотев. Той поясни, че целият ансамбъл се свързва с края на 12 и началото на 13 век с дейността на братята Асен, Петър и Калоян.
През следващото археологическо лято вече изцяло ще бъде развита работната хипотеза дали става въпрос за цялостен военен ансамбъл, дали се касае за резиденция, административна или дворцова сграда. /БЛИЦ