От днес по книжарниците вече се намира ново луксозно издание на класиката на Робърт Грийн („Законите на човешката природа”, „Майсторството”, „Изкуството да съблазняваш” и др.) „48-те закона на властта” – отговорът на нашето съвремие на легендарния труд на Николо Макиавели „Владетелят”.

Историята на човечеството е изпъстрена с описания на дворцови интриги, които неизменно са се разигравали около централната личност, притежаваща върховната власт – независимо дали става дума за крал, император или идеен водач. Дали нещата са се променили толкова много в днешния, далеч по-динамичен свят? Лидерството днес присъства под най-различни форми в на практика всеки етап от ежедневието ни – от офисната политика през политическите борби на управляващите. Но в днешния свят е също толкова опасно да демонстрираме, че жадуваме повече власт над хората и събитията около нас, колкото е било в кралските дворове от миналото.
 



Днес ние сме изправени пред своеобразен парадокс, който силно напомня на проблемите, с които са се сблъсквали придворните в миналото. Ако желаем по-голям дял от властта, не можем да си позволим да го покажем явно. Всичко трябва да изглежда цивилизовано, благоприлично и обаятелно. Ако бъдем прекалено искрени в стремежите си, ще бъдем лесно сразени от други амбициозни хора, които са по-умели в игрите на властта. Как можем да открием необходимия баланс, за да постигаме целите си, а едновременно с това лесно да можем да разпознаем интригите в обкръжението си и да се предпазим от тях?

Робърт Грийн разглежда 48 тактики на властта, за да създаде едно задължително четиво за всеки, които някога е изпитвал амбицията да се превърне в лидер. „48-те закона на властта” е едновременно историческа енциклопедия, която обединява трудовете на десетки видни личности от историята – Сун Дзъ, Бисмарк, Казанова, Уейл, Макиавели – и своеобразен наръчник към механизмите на властта, за да могат те да бъдат разпознавани, използвани или предотвратявани в съвременния свят.

Всеки, който се опитва да бъде винаги добър, честен и благороден, непрекъснато е заплашван да бъде смазан от съперниците си, повечето от които никога не са били честни и справедливи.
Николо Макиавели