Скрити улики в историческо произведение, тайни коридори от епохата на Възраждането и фалшиви стени на галериите. Не, те не са запазени само за романите на Дан Браун. Музеите крият много тайни и имат скрити съкровища. Просто трябва да знаете къде да ги търсите. От Architectural Digest разкриват някои от мистериите на тези величествени сгради - открития, вдъхновени от Робърт Лангдън.

Тайна врата за картината Нощна стража(Rijksmuseum, Амстердам)

През 30-те години Rijksmuseum инсталира таен авариен люк, за да защити най-обичаното си съкровище - Нощна стража от Рембранд. Картината е била евакуирана през таен вход под галерията по време на Втората световна война, а вратата все още се използва понякога, за да се улесни транспортирането на някои от по-големите картини.

Фалшивата стена защитава Миро (музей "Гугенхайм", Ню Йорк)

Не е изненада, че една от най-големите забележителности на града има няколко архитектурни изненади. Една такава е фалшивата стена, която крие керамичния стенопис на Хуан Миро Алисия, 1965-67.

Скрити вкаменелости (Getty Center, Лос Анджелис)

Травертинът от Bagni di Tivoli е използван за изграждането на Колизеума, фонтана Треви и редица римски акведукти. Камъкът, който е пълен с древни вкаменелости, датиращи от милиони години, се използва и за изграждането на Getty Center, а посетителите, ако се вгледат отблизо, могат да разпознаят вкаменените листа и кости в целия музей.

Подземна боулинг алея (The Frick Collection, Ню Йорк)

Макар и известен със страстта си към картините на старите майстори и европейската скулптура, известният индустриалец и художествен колекционер Хенри Клей Фрик е бил и запален боулинг играч - той дори има алея, построена в подземието на своето имение на Пето авеню. Въпреки че мерките за безопасност при пожар не позволяват на посетителите да прекарват времето си там, съоръженията са запазени безупречно и днес.

Частен проход (Уфици, Флоренция)

През 1564 г. Козимо де Медичи възлага на Джорджо Вазари да изгради частен проход, който да минава от Палацо Весачио (седалището на правителството) през река Арно до частната резиденция на Медичите, Палацо Пити. Изпълненият с изкуство коридор е достъпен и днес през немаркирана врата на първия етаж на галерия "Уфици".

Частната библиотека на папата (Тайните архиви на Ватикана, Ватикана)

Повече от 1000 години папска кореспонденция, разположена в 53 мили рафтовете, се помещава в този охраняван бункер зад базиликата "Свети Петър". Въпреки че достъпът до тези свещени кодекси и лични писма е запазен за проверени учени, през последните години Ватикана отвори архивите и представи някои от най-известните и завладяващи съкровища - включително документа за отлъчване на Мартин Лутер - в публична изложба.