Плиска има огромен потенциал да увеличи потокът от туристи, 56 000 посетители и 200 000 лв. приходи за миналата година са добро число, но предвид важността на културно-историческия обект, това число може да е в пъти повече. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Плиска, предаде Стандарт.

По думите ѝ отпускането на 800 000 лв. за реставрацията на Голямата базилика е изключително важно решение на МС. „Плиска и Голямата базилика са в центъра на нашия маршрут „Столиците и градовете на българските царе и патриарси", разработен миналата година. Културно-историческият туризъм е този, който ни помага за разширяване на крилата на сезона, Варна е на 100-тина км, ние сме стартирали разговори с големите туроператори и ще продължим в тази посока Плиска като дестинация да заеме основно място в големите пакети, които те организират", заяви министър Ангелкова.

Тя посочи, че културно-историческият маршрут е в основата на Националната програма за реклама и ще бъде включван много по- активно на централно ниво и на всички борси, в които участва Министерството на туризма. „Така ще подпомогнем усилията на общините в посока привличане на повече туристи и създаване на един затворен бизнес модел, т.е. да се предизвика интересът и за изграждане на места за настаняване и места за хранене, за да може посетителите на археологическия резерват да остават за повече от един ден, в момента основно туристопотокът е еднодневен", каза още министър Ангелкова.

Тя посочи, че заедно с Министерството на културата се разработват съвместни инициативи, неразделна част от актуализацията на Стратегията за устойчиво развитие на туризма именно в частта културен туризъм, културно-исторически туризъм. „И с фокус върху тези паметници на културата, които могат да бъдат двигателят за икономическия растеж на всеки един регион, Плиска е такъв пример", каза министър Ангелкова.