Архив на Богомил Райнов стана притежание на Националния литературен музей. В него ще бъде създадена специален фонд, посветен на писателя и неговата библиотека. Със съгласието на наследниците, дарението направи продуцентът Пенко Русев, който е зет на големия творец.
В библиотеката, наброяваща десетки книги на повече от пет езика, преобладават каталози на световни художници, издания за история на изкуството, за различните култури и цивилизации, албуми от най-големите музеи на изкуствата в света и др. Сред книгите са и издания на романите на Богомил Райнов на различни езици. Директорката Румяна Пашалийска и екипът на музея започват специално научно изследване на новосъздадения фонд "Богомил Райнов".
"Обичах, боготворях и се прекланях пред този човек. Срещите ми с него бяха като светлини в нищото", сподели Пенко Русев. "Той беше уникална личност и тази библиотека отново го показва. Книгите са събирани в продължение на толкова много години и са от цял свят. Мястото им е именно в Националния литературен музей, за да може повече негови почитатели, особено търсещите млади хора, да имат достъп до тях", заяви Русев. По думите му, почитателите му ще бъдат удивени от огромните пространства на познания и изследвания на големия писател.
Припомняме, че Богомил Райнов почина на 7 юни 2007г. - дни, преди да навърши 88г. /БЛИЦ