По книжарниците вече можете да откриете луксозното илюстровано издание „Аталанта“ – неиздаван досега роман от италианския майстор на приказките Джани Родари („Приказки на пишеща машина“,„Джелсомино в Страната на лъжците“, „Граматика на фантазията“, „Приказки колкото усмивка“, „Любими коледни истории от Джани Родари“, „Фантастичната гондола“).

Историята ни пренася в добре познатия свят на гръцката митология, където Родари ни предлага нов прочит на класическите митове за Херкулес, Тезей, Язон и редица други богове и герои.

Аталанта е необикновено момиче. А това казва много за някой, роден в света на боговете на Древна Елада. Родена в дома на горделивия цар Ясос, Аталанта е оставена на върха на планината на произвола на съдбата от баща си, който искал син вместо дъщеря. Но малкото момиче оживява, отгледано от мечка и под закрилата на самата богиня на лова Артемида!
 



Когато Аталанта пораства достатъчно, за да може да стреля с лък, Артемида я научава да не пропуска никога целта. И да бяга като вятъра, така че никой никога да не може да я изпревари. От изоставено малко момиче Аталанта се превръща в силна и смела млада жена, която тръгва по света, за да си извоюва място, като се прочуе с невероятните си подвизи.

Не отнема дълго, преди мълвата за приключенията ѝ да се разпростре. От уста на уста се предава, че смелостта, непреклонността и почтеността на младата Аталанта засенчват дори самите Тезей и Язон! А когато тя се среща с прочутите герои, Древна Гърция вече разполага с несъкрушимо трио.
Но какво означава това за една млада героиня? Възможно ли е да намери единственото, което иска – свой дом и семейство? Та кой може да спечели сърцето на Аталанта, когато самата тя е непобедима?

Но боговете и Съдбата на Елада имат свои планове...
С твърди корици и богатите илюстрации на Дамян Дамянов „Аталанта“ е специално издание на непубликувания преди роман. Необятната фантазия на Родари ни сблъсква за пръв път с прекрасния свят на старогръцките митове и легенди в компанията на силна и неустоима героиня, която може да надвие дори самите богове.