Към живота на децата в домовете може да се погледне и ведро, без шокиращи разкрития и драми. От това животът им не става по-лек, но ни помага да ги разбираме по-добре. Това е идеята на “Цветът на усмивките” - документален филм, разкриващ света на група деца, лишени от родителски грижи, на възраст от 7 до 13 години. Премиерата е довечера в Чешкия център.
„Всички сме чували за негативната страна от живота им, но много често сякаш забравяме, че те са деца като всички останали със своите мечти и страхове, а основното нещо, от което имат нужда е приятелско рамо и съвет. Ние се опитахме да бъдем не техни възпитатели, а техни пораснали приятели. С помощта на средствата на изкуството и игри на Въображение искахме да надникнем под повърхността. Да покажем колко малко е необходимо понякога, за да се предизвика усмивка върху детското личице”, разказа Антоанета Костова, режисьор на премиерния за България документален филм.
Лентата е заснета по време на първия летен лагер на море на децата от оздравителното училище „Н.Й.Вапцаров” във Вършец в с. Българево. Авторите са се постарали да избягат от стандартната репортажна форма, разказваща за тежките условия, при които живеят децата от домовете.
„Детското въображение е необятно, изпълнено с могъщи съюзници и страшни приказни герои", каза още режисьорката. "Да ги изхвърлим, замествайки ги с правила и канонизирани понятия ни се стори разточително и затова решихме да ги превърнем в свои съюзници. Чрез измислиците, преплетени с игри и забавления искахме да помогнем на малкия човек да се докосне до вълшебните тайни на въображението, за да превърне фантазиите си в мисъл и воля. Желанието ни е да ги накараме да повярват, че Могат и Са... И всеки един от тях се превърна в Главен герой в своя собствен свят от фантазии".
Оператор на филма е Георги Челебиев, асистент - Георги Христов, музиката е на Любомир Петков, монтажист е Юлиян Минков. Начинанието е с подкрепата на международният фестивал „Един свят” и продуцентската къща „Нео технолоджи”. Преди прожекцията ще бъдат представени новосъздаденото сдружение "Къща за човешки права" и концепцията на Втория международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят”, който ще се състои през април-май 2009 г.
Лилия Тодорова, БЛИЦ