Животът и политическата кариера на ключовата фигура в обединението на Европа са разгледани в биографичната книга „Роналд Рейгън. В името на свободата” от американския журналист Джейкъб Уайсбърг.

Роденият в щата Илинойс през 1911 г. Роналд Рейгън безспорно е едно от най-бележитите имена, оглавявали някога Белия дом. Последователен в политическата си кариера – първо губернатор на Калифорния (1967–1975), а впоследствие и президент на Съединените американски щати в рамките на два последователни мандата (1981–1989), Рейгън съумява да вдъхне кураж и увереност на своя народ и възражда икономиката на страната си още в първите години от президентския си мандат. Успоредно с това 40-тият американски президент оставя още по-ярък отпечатък в световната история, като изиграва водещата роля в прекратяването на Студената война и обединението на разделена Европа.

Отявлен капиталист и антикомунист, Рейгън е убеден, че комбинацията от натиск с военни, икономически и морални средства може да разруши съветската империя. Именно тези му решителност и неотстъпчивост, разглеждани от мнозина като нагнетяване на напрежението със СССР по време на Студената война, се оказват най-важни в битката му за свобода и обединение. Още в последните години на управлението си Рейгън е смятан за стожер на свободата, а неслучайно, въпреки ярките имена в световната политика през 80-те години на XX век (Михаил Горбачов, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Франсоа Митеран и др.), редица анализатори и политолози определят този период като „Рейгъновите осемдесет“.
Уайсбърг разглежда действията на 40-тия президент на САЩ през по-различна призма, изваждайки го от клишетата и стереотипите. Книгата е част от официална поредица от биографии на американските президенти, която цели да представи живота и политическата им кариера кратко и ясно, на достъпен за по-широка аудитория език.

„Роналд Рейгън. В името на свободата” е петата книга от поредицата „Власт и отговорност”, чието начало издателство „Сиела” постави в края на 2016 г. с изданието „Достойни битки” на бившия директор на ЦРУ и министър на отбраната при президента Обама Леон Панета. Другите заглавия в поредицата са „Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма” от лорд Алън Уотсън, „Китай – събуждането на един гигант” от бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън и „Ангела Меркел. Непреклонната” с автор професорът по приложна политология в университета Ковънтри Матю Квортръп.

Преводач на „Роналд Рейгън. В името на свободата” от английски език е Любомир Мартинов. Корицата е на Дамян Дамянов.