Шекспир е казал: „Музиката заглушава тъгата“. Сега повече от всякога светът е тъжен. За загубата по безгрижието преди COVID-19, за провалените планове, за неизживените срещи и за ограничените пътувания, пише bulgarianinsider.com.

И повече от всякога хората имат нужда от музика.  И е важно да има хора, които да свирят и да раздават музика.

Малкият Никoлай  Няголов от Едмънтън, Канада иска да се занимава именно с раздаването на музика. Свири на пиано от пет годишен и мечтае да стане професионален музикант. Пандемията с COVID-19 не го е обезкуражила да сяда пред клавишите всеки ден.

Напротив, той дори е събрал смелост да се яви на международен конкурс. Изпратил е свое видео и за негова изненада – печели.

Като победител Ники получава правото да свири в легендарната зала Албърт Роял Хол в Лондон.

Роял Албърт Хол е институция в Англия. Кралица Виктория е ръководила откриването й през 1871 г. Оттогава тя е играла домакин на хиляди различни шоу програми и събития. Сградата издържа опитите за бомбардирането й и в двете световни войни.

През март тази година Роял Албърт Хол стана на 150 години. Тук са свирили и пяли Ерик Клептън, Фил Колинс, Мик Джагър, Адел, Марая Кери, Кайли Миноуг и други.

„Много се вълнувам, че че свиря в тази зала“, каза Ники. „Макар че сега заради Ковид не се знае кога ще отидем, но ще отидем”, добавя майка му Антония Няголова.

„Сега всичко там е затворено, но се надяваме да ни дадат указания как и кога Ники ще  е може да се качи и на тази сцена. През 2018-та и 2019-та той свири и в друга много известна зала – Карнеги Хол в Ню Йорк“.


Ники (вдясно, отпред) със семейството си

Ники още си спомня изпълненията си в Карнеги Хол. „Доста ме беше страх, но се опитвах да не мисля за страха и мина добре“. „Ники излезе и си изсвири всичко без грешка. Единият път брат му се засмя високо и малко го разконцентрира, но беше много хубав момент като цяло“, допълва с гордост Антония. 

Тази година 11-годишното българче спечели журито на международното състезание Grand Prize Virtouso с блестящо изпълнение на „Музикален момент №4“ на Рахманинов. „Татко ми помогна да избера това произведение“, отбелязва гордо Ники.

Баща му също свири на пиано и го е насочил към този инструмент. Ники учи пиано при българската преподавателка д-р Йоана Кюркчиева, която има студио в Канада. Той е много щастлив, че тя именно тя го напътства и му помага да се развива.

Ники казва, че най-обича да свири романтични композиции. Упражнява се всеки ден по час-два. Целта му сега е да се научи да свири без грешка етюд №4 на Лист.

В училище обича най-много математиката. „Математиката ми помага при пианото, в свиренето има доста пресмятане“, обяснява той. Макар в Едмънтън да няма българско училище Ники знае български отлично.