В гр. Подолани, Полша се проведе Шестият международен музикален фестивал за хора с физически увреждания. През 4-те фестивални дни на сцената извън града си дадоха среща пеещи, танцуващи и музициращи хора, които бяха обединени от една цел – да покажат, че не са по-различни от нас. Техните песни, танци, пантомима и музикални изпълнения бяха бурно аплодирани от гражданите на Подолани и съседната община Гдув.
Най-силно международното участие бе представено от България, Унгария и Украйна, което определи и крайното класиране. В духа на класическата фраза „Вени, види, вичи“ българите вдигнаха високо златната статуетка на победата. Участниците във фестивалната надпревара Иван Караиванов, Румен Михайлов и Роберт Абрашев първи споделиха огромната си радост с председателя на фондация „Сила за живот“ инж. Пламен Толев. Тримата талантливи българи не само донесоха Гранд При за България, но предизвикаха и сълзи в очите на нашите сънародници от българската общност в Подолани, Гдув и Краков. Те бяха дошли специално за гала-концерта, за да подкрепят с присъствието си нашите изпълнители. Песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“ прозвуча като приятелска прегръдка между българи, които се виждат за пръв път, но се чувстваха вече много близки.
Фестивалът в Подолани е първото международно участие на фондация „Сила за живот“, а това прави наградата още по-значима. Талантът на Иван, Румен и Роберт е безспорен, но и фондацията вече има завоювани позиции. За трета година тя организира музикален фестивал в град Поморие, който ще се проведе от 4 до 8 септември. Фестивалът има вече своето утвърдено място в културния календар на града, по време на който си дават среща хора с различни увреждания от цялата страна. За да бъде възможна тя, всяка година подкрепа на фондацията оказва кметът на гр. Поморие инж. Петър Златанов. Домакин на участниците във фестивала е и г-н Димо Андреев - директор на Центъра за социална рехабилитация на хора с физически увреждания „Свети Георги“, в който се предлагат отлични условия за възстановяване и почивка. Така по естествен път се осъществява и целта на фестивала - да даде възможност на хора от различни възрасти, с различни физически увреждания и проблеми да се срещнат на едно място, да споделят както своите проблеми, така също и своите надежди. Край брега на морето 5-те фестивални дни се превръщат не в „бягство“ от трудното ежедневие на човека с увредено здраве, а в празник, на който срещаш нови приятели, показваш таланта и уменията си в света на изкуството сред красивата природа на Поморие и най-важното е, че всички свободно общуват чрез изразните средства на музиката. А за да бъде всичко това нашата сбъдната мечта съпричастност и помощ срещаме в лицето на г-н Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, заяви за Агенция БЛИЦ председателят на Фондация “Сила за живот” Пламен Толев. Той сподели, че фондацията кандидатства по Норвежката програма за сътрудничество с тригодишен проект за интегриране на хора с физически увреждания. Целта на проекта, по който партньори на фондацията са Норвежкият институт за социални изследвания и Университета Осло, е както провеждането на ежегодния Международен музикален в Поморие, така и основаването на няколко регионални музикални центъра, в които да се развива таланта на млади хора с физически увреждания. Ще бъде сформирана и група доброволци, желаещи да оказват подкрепа на дейностите по проекта. /БЛИЦ