„Ако реша, че съм успял, това ще е краят“, сподели известният в цял свят български художник Николай Панайотов на откриването на изложбата си „Шастлив лабиринт“ в столичната галерия Нирвана.

„Николай Панайотов никога не е доволен от себе си и това е тайната на успеха му – а след всеки следващ успех той отново решава, че може да постигне още и още“, поясни собственикът на галерия Нирвана Ники Младжов.

„Картина на Николай Панайотов няма как да се сбърка, той е разпознаваем творец“, каза на откриването Христина Бобокова, изкуствовед и куратор. Художникът, който издигна гора от изрисувани конуси в арт пространството на Нирвана, прочете емоционално слово, посветено на изгорялата катедрала Нотр Дам дьо Пари. Николай Панайотов, който дели живота си между Париж и българското село Стоките, сподели, че изпепеленият храм е едно от любимите му места във френската столица.



Непоказвани досега живописни платна и рисунки на прочутия художник изпълниха с пъстър поп сюрреализъм трите зали на галерия Нирвана. Фантастичните елементи в картините привлякоха вниманието на известния ни изкуствовед проф. Аксиния Джурова и на председателя на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов. Главния секретар на НАП Гавраил Забуртов и певицата Камелия Тодорова се насладиха на ярките цветове и смелите решения на творбите в галерията.

Художниците Лили Владимирова, Петър Пиронков, проф. Андрей Даниел, Николай Янакиев, Моника Тошева и Лили Сотирова, продуцентката Тони Бачурова, скулпторката Кунка Димитрова, бизнесдамата Капка Амзина и половинката й Явор Цаков бяха сред ценителите на творчеството на Николай Панайотов, които препълниха галерията, за да видят отблизо творбите на прочутия в цял свят творец.




Освен че създава невероятни живописни шедьоври и инсталации, Николай Панайотов успя да привлече вниманието на любителите на творчеството на Вагнер със сценографията и костюмите на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” в Софийската Опера.

Творби на Николай Панайотов са магнит за колекционери. Негови картини се съхраняват в държавни и частни галерии, някои платна могат да се видят в престижни институции в различни кътчета на света.

Художникът стана известен и с „Бялото училище“ - място за модерно изкуство, което създаде в българското село Стоките заедно със съпругата си Лариса Илиева, която също е художник.