В Храм „Свети Седмочисленици“ се състоя поклонение пред актьора Филип Трифонов. Той беше изпратен в последния си път в тесен кръг от близки, приятели и колеги, съобщава БГНЕС. 

Актьорът ни напусна на Богоявление след инфаркт. Звездата от някои от най-обичаните стари български филми си отиде на 73-годишна възраст.







"Фипо, ще те помоля от горе понякога да подаваш по някоя реплика, за да не бъде скучно тук долу", каза пред камерата на БНТ режисьорът Николай Гундеров.

"Светъл човек, невероятен. И той е един от малкото големи български актьори, който напусна Театър София, поради несъгласието с репертоара и отиде да работи в строителството и шофьор на такси, когато всички други ламтяха за софийски театри. Достоен пред себе си и пред нас", спомни си режисьорът Теди Москов.

"Не само с ролите му, които са прекрасни, а с това, че изживя живота си като изправен човек, изживя един достоен изправен живот и няма да си отиде само момчето", заяви режисьорът Евгени Михайлов.



Трифонов остава в историята на българското кино като Ран от „Момчето си отива“ и Филип от „Оркестър без име“.










Участвал е в над 30 любими филма, сред които още „Прeбрoявaнe нa дивитe зaйци“, „Лaвинa”, „Aдиo, Риo”, „Ивaн и Aлeкcaндрa”, „Мaдaм Бoвaри oт Cливeн”, „Рaпcoдия в бялo” и „Бaй Гaньo тръгвa из Eврoпa”.