Български филм на ужасите ще направи своята премиера през тази година. Лентата е късометражна и е първата у нас в под жанра „found footage“, предава БНР.

„На прага“ е заснет само за четири дни през лятото и разказва историята на блогърка, която прекарва една вечер на най-страшните места у нас. Едно от тях обаче се оказва прекалено страшно – изоставена сграда в горите на Люлин планина.

Филмът представя концепцията, че хижата е построена върху земя, която от векове е своеобразен портал между два свята – място, където човек губи представа за реалността.

Зад първият по рода си хорър у нас стои млад и ентусиазиран екип. Идеята е на продуцента и един от сценаристите на лентата Радостин Стойчев, а режисьор е Виолет Панчева. Бюджетът е скромен - 8 хиляди лева.

Жанрът „found footage“, в които се имитира, че са открити истински кадри, е популярен в света. Сред най-известните примери са филмите „Вещицата от Блеър“ и „Паранормална активност“. Българската лента е първата у нас и е сред първите на Балканския полуостров.

„На прага“ тепърва ще направи своята премиера, но екипът му вече работи по нов проект за филм на ужасите. Той ще бъде в различен поджанр.