Дълбоко съм развълнувана и впечатлена от мобилизацията на младите граждани, особено в арабския свят, в Кайро, в Аман, в Бейрут, в Багдад и днес в Шарджа, които застанаха зад това послание. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при старта на кампанията „Обединени за наследството” (#Unite4Heritage) в Обединените арабски емирства. Тържественото откриване се състоя на 11 февруари 2017 г. в присъствието на Н.Пр. Султан бин Мухамад ал-Куасими, владетел на Шарджа, предаде БГНЕС.
„Наред с хуманитарната криза, ние сме свидетели на безпрецедентни атаки срещу културното многообразие на човечеството - както го наричам културно прочистване, опит за изтриване на всички форми на многообразие и свобода“, заяви генералният директор, подчертавайки, че това е безпрецедентна военна стратегия, която цели разпокъсване на обществата в дългосрочен план. 

Ирина Бокова подчерта, че това е битка за сърцата и умовете, битка за толерантност и човешки права. „Ето защо през март 2015 г. стартирах кампанията #Unite4Heritage, като противодействие на екстремистката пропаганда и унищожаването на културното наследство, и за мобилизиране на младите хора по цял свят за неговото опазване“, каза тя. 

Генералният директор призова всеки и всички да се обединят за защитата на културното наследство, то „е това, което сме, това е сила да издържим, източник на сила да погледнем в бъдещето с увереност“. 

Ирина Бокова поздрави сериозния политически ангажимент на Обединените арабски емирства чрез неотдавнашната Международна конференция за защита на културното наследство в зони на конфликт, състояла се в Абу Даби през декември 2016. 

„Декларацията от Абу Даби и създаването на международен фонд за опазване на културното наследство свидетелства за ангажираността на международната общност към наследството“, заяви Ирина Бокова. „Обединени за наследството” (#Unite4Heritage) е глобално движение на ЮНЕСКО, чиято цел е опазване и съхранение на културното наследство и многообразие в света. Стартирала в отговор на последните безпрецедентни посегателства върху културно наследство, кампанията призовава всички да отбелязват местата, паметниците и културните традиции, които правят света толкова богато и живо място. 

От 11 до 14 февруари генералният директор на ЮНЕСКО е на посещение в Обединените арабски емирства по повод 5-ата Световна правителствена среща на върха в Дубай.