Бургас ще има своя голям оперен фестивал, стана ясно днес на пресконференция, проведена в кафето на Оперното филхармонично дружество, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас. Фестивалът, носещ името „Летни музикални празници” – Бургас 2008, ще започне на 14 август /четвъртък/ от 19.00 часа в залата на Операта с концерт, посветен на 60 – годишнината от рождението на големия български музикант и диригент Емил Чакъров.
На срещата присъстваха заместник – кметът на общината Йорданка Ананиева, директорът на ОФД – Бургас Александър Текелиев и добилият световна популярност диригент и композитор Мартин Пантелеев.
„Реализацията на тези музикални празници нямаше да бъде възможна без съдействието на Община Бургас”, каза директорът на Бургаската опера Александър Текелиев и допълни „в афиша на фестивала няма случайни имена, а само доказани на световната сцена музиканти и диригенти”.
Проявите, включени в програмата на фестивала, са най-разнообразни – част от тях са посветени на 100-годишнината на Марин Големинов. Освен тях любителите на оперното изкуство ще могат да гледат „АИДА” и „Травиата” от Верди, сюитата „Нестинарка” на балет „Арабеск”, две участия на оперния и поп – изпълнител Орлин Горанов, „Концерт във „фа” на Гершуин и мн. др.
„Досега в културната програма на Бургас отсъстваше сериозен фестивал за класическа музика. С предстоящите „Летни музикални празници” ние поставяме едно ново начало и се надяваме той да се превърне в една добра традиция”, заяви заместник – кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.
Фестивалът се организира от Община Бургас, с подкрепата на Министерството на културата и Оперно филхармонично дружество – Бургас. /БЛИЦ