"Бургаски вечери", незабравимият хит на "Тоника”, от днес вече е официален символ на морския град. Това стана възможно след като близките на композитора Иван Коларов и на автора на текста Иван Ванев предоставиха авторските права на фондация "Тоника". От своя страна тя пък сключи споразумение с община Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Според споразумението музикалната формация "Тоника" трябва да направи нов запис на песента, както и да издаде цял албум с хитовете на композитора Иван Коларов. По силата на договора албумът с песните на Иван Коларов ще носи също името "Бургаски вечери". В него ще бъдат включени 12 от 14 записани песни. Текстовете на песните са дело на поетите Иван Ванев, Ваньо Вълчев и Пеньо Пенев.
Освен това в клаузите на договора е фиксирано, че текстът и музиката на "Бургаски вечери" не може да бъде променяна, а общината има право да получава дивиденти от всеки, който издаде песента с цел финансова изгода.
Двете страни лесно и бързо са стигнали до консенсус, но юридическото уреждане на нещата е отнело време. Затова процедурата по прехвърлянето на авторските права на песента е продължила близо половин година.
“В България е прецедент песен да става символ на град", заяви председателят на УС на фондация "Тоника" Георги Найденов - Гого. Именно заради това бе подписан този договор, за да бъдат запазени по най-добрия начин всички авторски и изпълнителски права, допълни той. /БЛИЦ