Никой не можа да влезе да види на 18 март в СГХГ  дълго очакваната изложба „Самотникът-скитник”  на Константин Щъркелов (20 март 1889 г.- 29 април 1961 г.) по случай 130 години от рождението му.  А толкова я чакахме!!!

Кой е Константин  Щъркелов ?
„Цар на акварела”,  го нарича  по онова време  литераторът,  професор Александър Балабанов  и още:  „Господар в областта на най-трудната, най-нежната, най-опасната живопис.”



Художникът Константин Щъркелов си остава и до днес  Цар на акварела.  Стои си  сега изложбата в СГХГ на ул. „Генерал  „Гурко” 1, наредена и красива.  Сам-самичка си стои, а  публиката ще може да я раглежда скоро на клип, който  ще бъде пуснат в сайта на Софийска градска художествена галерия.  

Но което е най-важно, срокът на изложбата се удължава до края на месец август,  както научихме от директорката на Галерията, Аделина Филева. Това поне ще е утеха за безброй  желаещи да разгледат отблизо изумителните акварели.



Солиден екип на Галерията е работил върху издирването,  събирането и подготвянето на юбилейната изложба. Готова е  и  прекрасна книга - каталог с едноименното заглавие   „Самотникът-скитник” , която скоро ще излезе от печат и ще се продава в Галерията.

Книгата по думите на куратора  Красимир Илиев, е печатно издание с пълна библиография  и включени архивни материали:  пътеписи, дневници, стихове на художника от 20 кутии от Централния държавен архив. По думите на  Красимир Илиев.  досега  подобно издание не е правено за нито един наш  художник.



Знае се, че още на първата изложба на Щъркелов, когато е бил само на 22 години, почитателите му  били  омагьосани от неговите изящни акварели и  картините му са разпродадени мълниеносно.  Изумен от парите, които получил, той  първо се погрижил за своята майка, а след това заминал  да разгледа най - големите художествени музеи  в Европа.



С изложбата, чийто срок на показване току- що е удължен до края на август, ние днес - 130 години от раждането на художника - отдаваме почит на таланта на Константин Щъркелов.



И макар че сме възпрепятствани от извънредното положение, съвременните технически възможности ще ни дадат шанс да разгледаме виртуално  част от нея. А по- късно  да я видим отблизо в салоните на  СГХГ.

Савка ЧОЛАКОВА , БЛИЦ