Кампанията "Чудесата на България" тръгва в понеделник от Велики Преслав. "Стандарт" събира на една маса представители на изпълнителната и местната власт, туристическия бранш, учени, за да начертае нов туристически маршрут за областите Шумен и Търговище. Удължаване на срока, в който община Велики Преслав стопанисва едноименния археологичен резерват, ще иска домакинът на форума, кметът д-р Александър Горчев. Резерватът има нужда от допълнителни електрически мощности, както и от план за управление и опазване.
Помощ за уреждане собствеността на новото чудо на Търговище - тайнствения град Мисионис, ще иска от Министерство на културата и кметът д-р Дарин Димитров. Прилежащите части на обекта са горски фонд и общината не може да кандидатства с проекти за развитие на културно-историческата атракция, ако не притежава цялата собственост.

Статут на паметник с национално значение ще иска община Шумен за мемориалния комплекс "Създатели на българската държава". Той е  открит през 1981 г. и е най-внушителният запазен паметник на открито в Европа от времето преди 1989 г.  Част от него е и най-голямата в Европа мозайка на открито - 540 кв.м. До днес мемориалът е посетен от 2 664 000 туристи. Но мозаичните пана се нуждаят от спешна реставрация, която финансово не е по силите на общината или министерство на културата.

Посещение с 1 билет на знаковите обекти Плиска, Преслав, Шуменска крепост, Мадарски конник, Мисионис, ще обсъжда още форумът на "Стандарт". Той ще иска от министерството на туризма целенасочена реклама на старите столици.