Министърът на културата Стефан Данаилов официално благослови Музея на тракийското изкуство в Източните Родопи, който се намира край хасковското село Александрово. Това се случи в присъствието на японския посланик Цунехару Такеда, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. Сградата, в която има точно копие на уникалната Александровска гробница, бе построена и оборудвана с близо 3 милиона долара, който отпусна безвъзмездно на България японското правителство.
Община Хасково ще стопанисва музея, тъй като се намира на нейна територия, но това ще стане в края на май тази година, когато ще бъде официалното откриване на Музея.
БЛИЦ припомня, че при изграждането на уникалното съоръжение, под ръководството на японски специалисти, са вложени 330 камъка с общо тегло над 80 тона. Те са изработени така, че да са точно като оригиналните както е било направено и при възпроизвеждането на стенописите.
Цунехару Такеда и Стефан Данаилов подписаха документите за предаването на музея
Александровската гробница бе открита от покойния археолог Георги Китов през 2000 година. Тя е построена през ІV век преди новата ера и е уникална със своите стенописи, които са възстановени и туристите ще имат възможност да им се възхищават.
Гробницата ще бъде предложена за световен паметник на културата под закрилата на Юнеско, каза днес при връчването на строителните документи, министър Стефан Данаилов.
Японският посланик Цунехаро Такеда сподели, че всяка година в България идват над 10 000 туристи и се надява повечето от тях да могат да видят уникалният Музей на тракийското изкуство. /Тодорка Николова,  БЛИЦ