Днес министърът на културата проф. Стефан Данаилов осигури спешно финансова помощ в размер на 5000 лева на Археологическата експедиция „Странджа”, ръководена от Даниела Агре.
Във вторник екипът на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН откри при проучване на надгробна могила от римската епоха край с. Борисово, община Елхово, изцяло запазена парадна колесница на тракийски воин-аристократ, живял през първата половина на II век след Хр. Подобна запазена колесница се открива за първи път по нашите земи.
Министърът на културата проф. Данаилов реагира светкавично на молбата ни за съдействие и финансова помощ за началото на реставрацията и консервацията на уникалната находка и аз съм му изключително благодарна за това, заяви Даниела Агре.  Още вчера Даниела Агре определи пред БЛИЦ откритието си като изключително интересно и важно. Това е единствената луксозна четириколка откривана по нашите земи във вида, в който е положена. Тя е малка и на капрата е имало кочияш. Според Агре каляската е била парадна. Конете, които са теглили каляската са били умъртвени на място. Украсата на сбруя е изключително богата - на ярема има бронзова фигура на пантера. Тепърва предстои изследването на юздите. За първи път се открива всъщност така наречения багажник на каляска заедно с трапезната керамика и италийски вносни съдове в него. Най-вероятно в тях е имало вино. Има и объл стъклен съд, който според Агре също е уникален. Предполага се, че в гроба е поставено и жертвено животно-кучето на господаря. До сега се е смятало, че щитът на колесницата е отпред, а се оказва обратното, че той е отзад. Агре допълни, че проучват три гроба, като в единия е било открито 8-9-месечно бебе с богати дарове и съд за благовония. Съседният гроб е на жена и вероятно са в родствени връзка с погребания знатен тракиец. /БЛИЦ