От години българските читалища са изправени пред сериозни затруднения да изпълняват своята мисия по проучване, документиране и популяризиране на местното културно наследство. За да възроди истинската мисия на читалищата в отделни региони на страната, Института за етнология и фолклористика към БАН стартира инициативата „Да опазим локалното културно наследство“.

Каузата набира дарения в рамките на традиционната благотворителна кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш.

Със събраните средства ще бъдат подкрепени дейности на пет читалища от различни региони на страната, които се отличават с уникална местна култура.

НЧ „Просвета – 1928“ в село Габрене (община Петрич) ще документира и представя пъстрата палитра от традиционни празници в селото.



НЧ „Мургаш – 1929“ в с. Желява (област София-град) ще обособи специално помещение за провеждане на културни и образователни инициативи, чрез които деца и млади хора ще имат възможност да се докоснат до над 400 експоната от историята, бита и културата на селото и региона.

Те ще имат възможност и да облекат старинни желявски носии, както и да извършат някои съхранени от миналото дейности като чепкане и предене на вълна, намотаване на прежда и др.

НЧ „Напредък – Юпер 1915“ в с. Юпер (община Кубрат) ще събира кулинарни рецепти за ястия, характерни за традиционната кухня на селището и региона, които ще бъдат отпечатани в книга.

Читалището ще организира изложба със специално приготвена обредна храна, характерна за празниците от пролетния календарен цикъл в периода между Лазаровден и Гергьовден.



НЧ „Родопска просвета – 1923“, град Девин, ще осъществи инициативата „Пътуващото куфарче“, която ще представя пред децата в детските градини в смолянска област традиционните обичаи и празници, типични за Девин и околните села.

Наред с това, читалището ще подобри условията в библиотеката, където също ще се провеждат специално предназначени за деца и младежи образователните инициативи.

НЧ „Нови хоризонти 2009“, Перник, ще организира ателиета за изработване на модели на сурвакарски маски. По време на ателиетата деца и младежи ще бъдат запознати с обичая Сурва.

Каузата за опазване на местното културно богатство може да бъде подкрепена чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg.