След изпепеляваща „Любов” идва време за жестока „Война”… Във втората книга от дуалогията си „Осман” (ИК „Сиела”) турският писател Беязът Акман ни пренася отново в края на XIII век, за да ни разкаже големия финал на историята на създателя на Османската империя, която за векове наред ще е надвиснала като сянка над Европа.

В „Осман. Война” писателят отново ни връща в края на XIII век, когато Анатолия е обхваната от ожесточени войни и непрестанни кръвопролития, а в целия този варварски хаос се появява героят, произхождащ от малко княжество и символизиращ надеждата и справедливостта за своя притиснат в ъгъла народ.

Обвитата в митове история на създателя на Османската империя – Осман, продължава с още повече кръвопролития, разчистване на сметки и насилие.

Във втория исторически роман от едноименната поредица Беязът Акман проследява борбата на Осман да обедини враждуващите племена и да ги поведе на война с Византийската империя.

За целта на храбрия младеж ще му се наложи да превземе крепости, считани за недостъпни, и да се бори със зъби и нокти за своя народ, докато в крайна сметка се изправи срещу несметната имперска армия. Константинопол е готов на всичко, за да съкруши поредния самозванец и да продължи вековната си хегемония. Но колелото на историята вече се е завъртяло…

Преводът от турски на „Осман. Война” е на Елен Кирчева. Корицата е на Фиделия Косева.
Беязът Акман е един от най-известните съвременни турски писатели. Роден е през 1981 г. в Кастамону, Турция. Завършва английски език и литература в университета „Боазичи” в Истанбул, а през 2004 г. заминава със стипендия „Фулбрайт” за САЩ, където защитава докторантура.

С разработките по доктората си е приет като специален изследовател в института „Смитсониън” във Вашингтон през 2010 г. Редовно чете лекции за възприемането на исляма и турците в западната литература в Университета на Илинойс и се изявява като лектор и на международни конференции.

Множество негови публикации по темата намират място в авторитетни академични издания, а негови художествени текстове са публикувани в различни турски печатни издания. У нас Акман е познат с историческите романи „Първият ден на света” и „Последният сефарад” , които са част от поредицата „Империята”, за написването на която авторът прекарва пет години в проучвания на исторически източници.

Беязът Акман е носител на престижната награда „Яшар Наби” (2003). С „Война” Акман завършва поредицата „Осман”, чиято първа част – „Любов”, излезе на български език през 2018 г.