Джаз легендата Боби Макферин ще пее за пръв път в България тази вечер от 19.30 ч. в зала 1 на НДК. Той е носител на носител на десет статуетки "Грами", хитът му "Don't Worry Be Happy" е с мултиплатинен статус.
В кариерата си има повече от 20 албума, седем от тях с изцяло акапелни изпълнения.
Музикантът е известен с авторските си интерпретации на различни стилове музика. Малко хора обаче знаят, че той е и популярен оркестров диригент и преподавател в редица университети в света.
Боби Макферин имитира музикални инструменти, създава ритми, на базата на които организира импровизациите си, прави публиката част от изпълнението.
Роден е в Ню Йорк през 1950 г. Баща му - баритонът Робърт Макферин, е първият афроамериканец на постоянно място в Метрополитен. Боби учи в Калифорнийския университет, свири на пиано, концертира. На двайсет и седем решава да се появи като певец. И не без основание - гласът му покрива 4 октави, прилага огромно количество вокални техники, което позволява да експериментира непрекъснато, както и без усилие да пее двуглас. Комбинира джаз, фолк и world музика с влияния от хорал, acapella и класика, омесени със собствени елементи. През 1986 г. създава групата Voichestra. Във формацията влизат 12 певци с широка стилистика, които съчетават джаз, R&B с индийска музика и класическа опера. Те много гъвкаво импровизират по време на неговите концерти и приличат по-скоро на инструмент, отколкото на беквокали.
Боби Макферин пристигна в неделя по покана на Wonder Music Agency и радио Jazz FM. България влиза в турнето му заедно с Русия, Австрия, Германия, Люксембург, Холандия и Италия. Чакат го още в Испания, Норвегия, Франция. На наша сцена ще му партнират Теодосий Спасов и женската група "Български гласове - Ангелите". През 2002 г. те излизат заедно на сцената в Лайпциг за концерт, организиран от ZDF. Той е възхитен не само от таланта на 20-те изпълнителки, но и от богатството на фолклора ни. /БЛИЦ