Дебютният филм на Явор Гърдев "Дзифт" е големият победител на тазгодишното издание на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата получи общо 6 приза на филмовия фестивал.
Освен голямата награда при "Дзифт" отиде и наградата за мъжка роля беше за Михаил Мутафов, който изпълнява ролята на затворника Ванвурст Окото. Филмът грабна и приза за операторско майсторство на Емил Христов, както и извънредната награда на журито за монтаж.  Лентата бе отличена и с награда на критиката към Съюза на българските филмови дейци. Продуцентите на филма пък получиха наградата на "Ню Бояна филмс".
Наградата за най-добра женска роля бе дадена на Ернестина Шинова за ролите й в "Хиндемит" на Андрей Слабаков.
Специалната награда на журито е за филма "Единствената любовна история, която Хемингуей не написа" по сценарий и режисура на Светослав Овчаров. Той получи и наградата за режисьорско майсторство.
Наградата за дебют на името на Въло Радев получи филмът "План за отмъщение".
Призът за режисьорски дебют на името на Въло Радев взе "План за отмъщение" на младия режисьор Константин Буров. Той беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци. Историята се върти около Пацо и Смока, които имат план - да отмъстят на всички, които са им провалили живота. Намират адресите им и тръгват, но нещата не се развиват по план.
Отличието за млад актьор "Апостол Карамитев" отиде при Пенко Господинов за ролите му във филмите „Военен кореспондент" и "План за отмъщение". 
Наградата за дебют на името на Невена Коканова си поделиха актрисите Елен Колева, Александра Сърчаджиева и Виолета Марковска за участието им във филма "Шивачки". /БЛИЦ