На 14 април „Тоника Домини“ ще отбележи юбилея си с голям концерт в зала „Арена Армеец“. В миналия брой ви представихме емоционалната изповед на Красимир Гюлмезов, а сега наред са неговата съпруга Виолета и Ева Найденова. Ева е една от основателките на първата „Тоника“ през 1971 г. Музикалната си кариера започна малко по-рано – през 1969 г., като става част от естрадния оркестър кум Културния дом на транспорта, с ръководител Стефан Диомов. Там се среща със съпруга си Георги Найденов – Гого, от когото има син. За огромно съжаление през 2005 г. го връхлита страшна болест, заради която постепенно прекратява музикалната си кариера и се оттегля от публичния живот. Дълго време е диагностициран и лекуван от латериална амитрофична склероза, но впоследствие се установява, че страда от лаймска болест и е лекуван неправилно. На 64-годишна възраст почива на 10 януари 2014 г. в Айтос. Ето какво сподели Ева по повод юбилейния им концерт след няколко месеца.
- 14 април ще е паметна дата за „Тоника Домини“. Как се решихте на този голям юбилеен концерт и датата има ли някаква символика за вас? 
- Никаква символика няма датата. По-миналата година направихме концерт на 16-и, сега се падна пък на 14-и. Този концерт е почит към старата „Тоника“ – цели 45 години и 35 години група „Домино“. Това е есенцията на самия концерт. 
Ние сме луди глави и се навиваме лесно на такива работи. (Усмихва се.) Притеснително е, защото се изисква доста работа. Случват се и противоречиви неща по време на работата. Мечтата ми беше да направим концерт във филхармония и като че ли Бог ме чу. Това ни накара да се съгласим моментално. 



- Подготовката за такова мащабно събитие изисква непрекъснати усилия. Колко човека стоят зад проекта? 
- Една компания ни се обади с покана за този концерт, явно повлияни от успеха на предишни наши изяви. Нямам представа как са ни избрали, не сме разпитвали. Те се занимават с всичко около предстоящия концерт. 

- Имате ли вече начертан сценарий, подбрани песни, гост звезди…? 
- О, разбира се. Ще имаме трима вокалисти, бенд зад нас, филхармонията на БНР…  

- Предполагам щастието щеше да е пълно, ако и Гого имаше късмета да доживее този юбилей. Мислите ли по някакъв начин да напомните за него на сцената – било със снимки, разказ…? 
- Разбира се! Той е неизменна част от „Тоника“. Винаги е в моето съзнание, а днес стават 4 години откакто той си отиде (интервюто е направено на 10 януари – б.а.). Труден въпрос ми задавате… Все още не знам какво ще бъде, защото концертът го прави тази фирма, а не ние. 
Песните са избрани, работи се по тях, правят им се нови аранжименти. Правим сухи репетиции с оркестъра, но скоро ще започнем и по-сериозни. Защото като отидем в зала „Арена Армеец“, построяваме сцената за един ден и имаме време да си нагласим само микрофоните, най-много да изрепетираме една песен. Така се процедира – раз-два и айде… 

- Нека ви върна към Гого - още ли си говорите с него мислено? Посещава ли ви в съня и какво ви казва?
- Много неща ми казва. Това са лични неща. Винаги съм се вслушвала в думите му. 

- Той си отиде от страшна и рядка болест. В България все още нямаме добри специалисти и вероятно сте се лутали от кабинет на кабинет, преди да сложат диагнозата? 
- Днес е такъв ден, че не ми се говори за това! Не желая да говоря… 

- Явно с Диомов сте си простили, тъй като разбрах, че и той ще бъде на концерта? 
- Какво има да му прощавам на Диомов?! Ние сме си заедно и не виждам какво имам да му прощавам… Говорим си, имаме се… Какво ровите непрекъснато не мога да разбера! 
Естествено, че ще бъде на концерта. Той е на първо място! Освен него на концерта ще бъдат Нели Рангелова, Веско Маринов, Мария Илиева, Любо Киров и Мариана Попова. 

- А останалите членове от „Тоника СВ” ще поканите ли на концерта? 
- Старата „Тоника“ е от Ева, Гого, Иван и Сия, която е в Америка и няма как да дойде. След това има „Тоника СВ“ и „Домино“. Всеки е свободен да дойде, аз кого да каня?! Това не е мой концерт, че да каня някого. Това е концерт, който е почит към старата „Тоника“ и „Домино“. 

- Съжалявате ли за нещо в живота си? 
- Никога за нищо не съжалявам.

Красимир КРАСИМИРОВ