Столична община е подкрепила филмовата индустрия в града през последните 5 години, като е инвестирала близо 3 млн. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на “Европейско кино за учащи”, предаде „Фокус“.

„Столична община подкрепя чрез програмата „Култура“ изданието “Европейско кино за учащи”. С него завършва 23-то издание на София филм фест, което е част от културният календар на Столичната община“, заяви столичният кмет.

Тя отбеляза, че само за последната година са подкрепени 6-те най-големи кино фестивала, както и създаването на 13 филма. „Сред тях са пълнометражният документален филм за „Нова Генерация“, филмът „Изкушението Павел Койчев“ на режисьора Владимир Люцканов, документалната лента „Музика от крайните квартали“, посветена на историята на българския хип-хоп и „Соня Йончева – пътят на една дива“ на журналиста Георги Тошев. Подкрепяме и фестивалите, освен София филм фест, така и кино фестивалът "Master of Art”, късометражното кино „В Двореца” и „Синелибри“, посочи Фандъкова.

По думите й друга много важна инициатива е провеждането на открито между блоковите пространства на 10 столични квартала на инициативата „Блок-кино“. „По този начин ние изпълняваме нашето виждане, че трябва да имаме децентрализация на културните продукти, чрез това представяне“, каза още тя.