Министър-председател на Унгария вече в продължение почти на десет години, преизбиран отново и отново от 2010 г. насам, лидерът на Унгарския граждански съюз, познат също под името Фидес, е сила в Европейския съюз, чието влияние не бива да бъде подценявано.

Консервативният депутат и бивш конституционен съдия Георги Марков разкрива своя детайлен поглед към политиката на Виктор Орбан в книгата си „Феноменът Виктор Орбан”, изразявайки подкрепата си към позициите му спрямо исляма, миграцията, раждаемостта в Европа, бъдещето на Европейския съюз и разделението в Европейската народна партия.
Въпреки негативното мнение и критиките на многобройни политици и коментатори из цяла Европа спрямо Виктор Орбан, известен с антиимигрантската си реторика, Георги Марков поднася един различен поглед, изказвайки възхищение към това, което Орбан определя като нелиберална християнска демокрация. Християнските ценности и специфичната им интерпретация през годините на управление на Орбан са се превърнали в централен стълб в идеологията на управлението на Фидес в Унгария, особено в опозиция на исляма, който министър-председателят вижда като нарастваща заплаха за консервативните устои на стара Европа.
 



Марков разгръща в детайли борбата на Орбан срещу либералната идеология, като се фокусира върху конституционните промени, предложени от него, борбата му с комунизма, отказа му от неолибералната демокрация и политиките му за насърчаване на раждаемостта. Внимание се обръща и на конфликта му със Сорос и противопоставянето му на европейски лидери като Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Еманюел Макрон. Възхищението си към министър-председателя Марков затвърждава и чрез колекция цитати и крилати фрази през годините. Датата на излизане на книгата не е избрана случайно. На 11 септември се навършват 30 години от отварянето на границите на Унгария, с което започва падането на Желязната завеса. Като лидер на протестите през 1989 г. Виктор Орбан взема дейно участие в тези процеси.