​​​​​​​Франция категорично подкрепи българския министър на културата в оставка Вежди Рашидов в идеята му за изработване на общ европейски регламент за внос и износ на културни ценности и е готова през 2018 година, по време на Българското председателство на ЕС, да участва в специална конференция в София по проблемите на борбата с трафика на движими културни ценности. Това стана ясно днес по време на срещите на министър Рашидов в Париж, където той е на кратко работно посещение, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
По-рано днес България предостави на френското Министерство на културата и комуникациите Проект на Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и насърчаване на тяхното връщане. Очаква се в скоро време документът официално да бъде подписан между българското и френското министерство на културата.
Френската страна приветства и друга идея на Вежди Рашидов – по време на Българското председателство на ЕС през 2018 г. в Брюксел да бъде показана обща изложба от ценни творби не само от България, но и от всички страни членки и така Европа да покаже по категоричен начин, че е един континент с изключително наследство.


На среща днес на министър Вежди Рашидов с Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра, бяха обсъдени конкретни предложения за изпълнението на втория 5-годишен договор между България и световния музей.

Жан-Люк Мартинез счита, че идеята на Вежди Рашидов за обща изложба в Брюксел по време на Българското председателство е най-добрият начин да се покажат гениалните творци на Европа. Той поздрави министър Рашидов и неговия екип за постиженията на българската култура.

Вежди Рашидов договори днес с президента на Лувъра представянето на нова българска изложба в световния музей. Тя ще съдържа уникални творби от българското Средновековие. Екип на Лувъра ще посети България през м. февруари 2017 година, за да направи селекция на експонатите.

Лувърът ще представи в България през 2018 година специална изложба, наречена „Митовете, на които е основана Европа“. Тя съдържа изключително ценни скулптури, живописни платна и фотографии, илюстриращи темата.

Днес, по време на срещата на министър Рашидов в Лувъра, стана известно, че Испания иска да покаже в своя Национален Археологически музей българската изложба „Епопея на тракийските царе“, която предизвика фурор в Лувъра през 2015 година и накара Европа и светът да говорят в продължение на месеци за българското културно наследство.

В края на визитата си в Париж министър Рашидов изрази готовността на българското Министерство на културата да подкрепи първото издание на френската инициатива Нощ на четенето. Идеята е да се насърчи четенето сред всички групи хора и най-вече младите да влизат по-често в библиотеките и книжарниците.