Картината на Тулуз Лотрек, заедно с  20 творби на Жул Паскин и една рисунка на Пикасо ще могат да се видят от утре 17 май  от 18 часа  до 17 юни в галерия Класика, на  ул.  „Юрий Венелин” № 32. Нека после някой каже, че не сме европейска държава, с европейска столица и европейски галерии.
 
Изложбата, която съдържа  още 130 картини на художници – класици  от колекцията на Жоро Генов,  е реверанс към  общата ни  Европа , заради нашето председателство на Европейския съюз.



Колекционерът Жоро Генов, който преди  години направи  ценно дарение на Софийската община, в което освен картини от стари майстори като Доспевски, Павлович, Образописов, Захари Зограф, Георги Данчов , има и книга за българската история от Юрий Венелин в превод на Христо Ботев, Книга на Славейков от 1878 г и  Първото българско списание „Любословие” от 1844 г. издавано в Смирна.

Собствениците на  картината, Георги Генов и негов стар приятел, също колекционер  са  купили това съкровище  от  малък антиквариат в Истанбул.  В тяхното откритие  нищо не е случайно. Те са проучили , че навремето , началото на миналия век, в прочутата Тръпкова галерия е имало изложба с картини на  нашия сънародник  Юлиус Пинкас, който по онова време  е  вече прочутия  френски художник  Жул Паскин , а заедно с тях  са пристигнали  и картини на  Тулуз Лотрек.   

Тогавашният министър на културата се разпоредил да се изкупи всичко от изложбата, както и  нашите дипломати без забавяне да започнат да купуват  картини от тези двамата художници.  Знаел е човекът, че това определя културното ниво  на една младенческа държава, довчера васална.  Така картините на известните французи,   се настанила в  Двореца  на Кобурготите в София,  а „Жената-котка” рисувана  в 1895 се отзовала  с други картини при Фердинанд  Сакс-Кобург Готта  в Германия, когато той вече живее от дълги години там след абдикацията си.


"Жената котка"

Нататък се случват историческите  промени, а  много от „инвентара” на Двореца е разпилян, присвоен,  разпродаден, от известни и неизвестни наследници, заедно с картини, ордени, медали. Така разни находки се откриват в Истанбул, между които и картината на Тулуз Лотрек  „Жената-котка”.  Смята се,  че това е една от любовниците на Лотрек, наричана Мирей, която дели неговите  бохемски дни и и нощи. Когато двамата български колекционери купуват тази картина в Истамбул,  тя е в трагично състояние, пълна с кокошинки , но добрата реставрация й връща  целия блясък и красота.

Затова вървете и  поне се полюбувайте на прекрасните картини, които са изложени от утре 17 май от 18 ч. в галерия „Класика” . Между тях  има и картини за продан от наши големи класици-художници.