Инициатива за създаване на музей на Светлин Русев в София бе подета от известни българи, които публикуваха открито писмо до Президента на Република България, Министерски Съвет и министерството на културата.

„Ателие-колекцията Светлин Русев е нещо наистина изключително. В нея съжителстват най-доброто от българското изкуство (класици и съвременни автори) и произведения на световни имена. Тази сбирка съдържа и безценни икони, както и фрагменти от изкуствата на Изтока и Африка“, пише в откритото писмо. То напомня и че над 400 творби – свои и на известни имена от цял свят Светлин Русев подари на родния си град Плевен през 1984 г., и те се съхраняват в галерия с неговото име. Много повече творби прочутият ни художник е събрал в ателието си в центъра на столицата, в което твореше до последния си дъх.

Сред личностите, подкрепили инициативата, са Кольо Бянов, проф. Стефан Данаилов, Любен Диманов, акад. Антон Дончев, Кеворк Кеворкян, проф. Николай Майсторов, Васил Михайлов, Енчо Пиронков, Боян Радев, Вежди Рашидов, Нешка Робева, проф. Валентин Старчев, Руси Чанев, проф. Георги Чапкънов.

Собственикът на галерия Нирвана – бизнесменът Николай Младжов, който беше сред най-близките приятели на Светлин Русев и с когото заедно създадоха един от най-известните арт центрове в столицата, застава твърдо зад идеята духовното наследство на Маестрото да бъде съхранено за поколенията. Той е убеден, че колекцията, събирана повече от половин век от Светлин Русев, е културна ценност, с която трябва да се гордеем, затова трябва да бъде показана на широката публика.



Усилията на инициативната група за създаване на музей на Светлин Русев са насочени към намиране на помещение, което да може да побере всички произведения на изкуството, които Маестрото е събрал в ателието си. Известен с философското си отношение към смъртта, Светлин Русев, е писал на кметицата на столицата: „Познавайки  проблемите на частните колекции и всичко свързано с тяхното запазване и показване, тревогата и отговорността ми е още по-голяма, като се знае, че по „технически причини“ ни очаква задължително пътуване, а там, доколкото ми е известно, картини не се носят…“

Според инициативната група колекцията на Светлин Русев представлява национална ценност. „Убедени сме, че подобна колекция заслужава да остане такава, каквато беше волята на Светлин Русев, а именно в цялостния й вид и да й бъде осигурена не само достойна експозиционна площ, но и да се обезпечи напълно поддръжката й, без да нарушаваме по никакъв начин правата на наследниците“, категорична е групата българи, решена на всяка цена да запази културното богатство, събирано десетилетия наред от един от най-големите ни творци.