Паметник на кирилицата в четвъртия по големина град в Русия може и да няма. Договореното от археолога Николай Овчаров и кмета на Екатеринбург Евгений Ройзман създаване на монумента има вероятност да не се случи, поради законодателни промени в местния парламент, съобщава Дарик.
Според тях градоначалникът вече няма да се избира пряко от хората, а по предложение на нарочно създадена комисия. Ройзман обаче отказва да участва в избори по новите правила.
 
Той бе избран за кмет на Екатеринбург през 2013 г. Ройзман не крие опозиционните си възгледи като открито критикува политиката на Владимир Путин и заявява подкрепата си за опозиционния лидер Андрей Навални.
 
Наскоро Ройзман се срещна и с българския археолог Николай Овчаров, с когото договориха създаването на третия в света паметник на кирилицата по инициатива на българската страна.
 
„Беше приятно да чуем думите му: „Правилен е пътят на България в ЕС и дано Русия го последва някога“, коментира Овчаров.
 
Дали Евгений Роизман ще има правомощия за създаване на паметници в Екатеринбург още дълго обаче не е сигурно, тъй като с приетите във вторник от местния парламент законодателни промени, кметът на града вече ще се избира от градския съвет от списък, предложен от специално избрана комисия.
 
Самият Ройзман, чиито 5-годишен мандат изтича тази година, коментира пред Интерфакс, че няма да се кандидатира за включване в списъка, тъй като по думите му е ясно, че няма да бъде избран.
 
Решението за отмяна на прекия вот за кмет на Екатеринбург, който съществува от 2010 година, изкара малоброен граждански протест на улицата, като в него се включиха около 2000 души.