„Императрицата“ е художествена биография на последната китайска императрица – Цъси, която започва живота си като наложница на император Сиенфън и след смъртта му става фактическата предводителка на династията Цин до смъртта си през 1908 г.

Пърл Бък пресъздава живота на една от най-интересните световни владетелки по време на сериозна държавна криза. Цъси е родена сред нисшите рангове на императорската династия.

Според обичая тя се премества да живее в Забранения град на седемнайсетгодишна възраст, за да стане една от стотиците наложници на императора. Изключителната ѝ красота, острият ум и манипулативните ѝ умения обаче бързо я издигат до позицията на Втори консорт. Мнозина от благородниците в двора се страхуват от нея и я ненавиждат, но народът я боготвори. Издигането на Цъси се развива успоредно с прехода на Китай от древните към модерните времена.



Запленяващ разказ за една от най-невероятните жени в световната история: последната императрица на Китай.

 
Пърл Бък (1892–1973) е американска писателка, живяла дълги години в Китай, чиито книги, вдъхновени от китайския бит и култура, отдавна са се превърнали в класика. Носителка е на „Пулицър“ и на Нобелова награда за литература за богато и вярно описание на живота в Китай. „Императрицата“ се появява на български език за пръв път.

Пърл Бък се ражда в САЩ, но отраства в Китай, където родителите й са мисионери. Учи в Шанхай, след това завършва психология в Рандолф-Мейкън Уоманс Колидж в гр. Линсбърг, Вирджиния. След дипломирането си през 1914 г. се завръща в Китай и става учителка. През 1917 г. се омъжва за мисионера Джон Бък, с когото се развежда през 1935 г. Има втори брак с издателя на произведенията си Ричард Уолш през 1935 г., след което окончателно напуска Китай и се установява да живее в САЩ.